Kuvagalleria: Ter­wa­hölk­kä ja -ma­ra­ton juos­tiin jälleen Oulussa

Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Juok­su­ta­pah­tu­mat kär­si­vät ko­ro­nas­ta – Z-ma­ra­to­nil­la lauan­tai­na eri­tyis­jär­jes­te­lyt, syys­kuun Ter­wa­ma­ra­to­nil­la juok­si­ja­ka­to

-
Kuva: Jukka Leinonen

Syyskuun lopulle siirretty Terwahölkkä ja -maraton on yksi niistä kotimaan tulevista juoksutapahtumista, joiden järjestäjät seuraavat jännityksellä millaisten koronarajoitusten keskellä h-hetkellä eletään.

– Tapahtuma järjestetään mahdollisimman turvallisesti ja viranomaisten ohjeita noudattaen. Kyseessä on ulkoilmatapahtuma, minkä ansiosta riskit ovat pienemmät, tapahtumapäällikkö Petri Huhtala kertoo.

Järjestelyhaasteiden lisäksi harteilla painavat taloudelliset peikot. Suosittu Terwamaraton on budjetoitu 1 800 juoksijalle, mutta tuohon tavoitteeseen ei päästä. Tiistaina ilmoittautuneita oli 780.

Kevään ilmoittautujilla oli mahdollisuus siirtää osallistumisensa suoraan ensi vuoteen. Tämän mahdollisuuden käytti lähes sata juoksijaa.

– Säästötoimenpiteitä on jouduttu tekemään, mutta juoksu järjestetään normaaliin tapaan. Esimerkiksi liikenteenohjauksessa ei voi säästää, Huhtala sanoo.

Oulun NMKY:n järjestämän Terwamaratonin tarkka päivämäärä on 26. syyskuuta. Huhtala aikoo seurata tarkasti, miten esimerkiksi Paavo Nurmi Marathonin järjestelyt sujuvat Turussa 22. elokuuta, ja mitä ohjeistuksia viranomaiset tapahtumaan antavat.

Oulun seudun tulevia juoksutapahtumia ovat esimerkiksi 29. elokuuta juostava Kiiminki-maraton ja Z-maraton Kempeleessä ensi lauantaina.

Z-maratonin järjestäjät rajasivat osallistujamäärän koronatilanteen takia 400 juoksijaan. Määräaikaan mennessä mukaan ilmoittautui 318 juoksijaa, joista 198 osallistuu puolimaratonille.

Koronaepidemian takia Z-maratonille ei oteta jälki-ilmoittautumisia. Myös sarjoja on yhdistetty, minkä takia palkintojenjakotilaisuutta on saatu lyhennettyä.

Lisäksi lähtöjä on porrastettu, jotta lähtöviivalla olisi mahdollisimman pieni osanottajajoukko yhtä aikaa, eivätkä juoksijat tulisi maaliin ja suihkutiloihin suurina ryppäinä.

Sekä Z-maratonin että Terwamaratonin järjestäjillä on yksi yhteinen toive osallistujille: sairaana massatapahtumaan ei pidä osallistua.

Petri Huhtala muistuttaa, että terveille juoksunälkäisille on tarjolla Oulun Juoksu 12. syyskuuta. Raatissa juostavan kisan matkana on 10 kilometriä.