Ju­na­yh­tey­den no­peu­tu­vat hieman Oulun ja Hel­sin­gin välillä jou­lu­kuun alussa, myös ju­na­vuo­ro­ja tulee lisää

Joulukuun uusien aikataulujen myötä kaikki junavuorot Oulun ja Helsingin välillä muuttuvat vaihdottomiksi ja matka-ajat nopeutuvat.

Oulun ja Helsingin välille tulee lisää junayhteyksiä joulukuun alussa.
Oulun ja Helsingin välille tulee lisää junayhteyksiä joulukuun alussa.
Kuva: Mauri Ratilainen

Joulukuun uusien aikataulujen myötä kaikki junavuorot Oulun ja Helsingin välillä muuttuvat vaihdottomiksi ja matka-ajat nopeutuvat. Oulun seudulla aikataulumuutokset hyödyttävät erityisesti lähikuntiin tai pääkaupunkiseudulle matkustavia työmatkailijoita, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Uudet vuorot aloittavat 15. joulukuuta.

Kokkolan ja Oulun välillä junien matkustusaika nopeutuu keskimäärin noin 15 minuuttia, mikä nopeuttaa vastaavasti matkaa myös Oulusta Seinäjoelle, Tampereelle ja Helsinkiin.

Nopeimmillaan Oulun ja Helsingin välinen matka taittuu jatkossa 5 tunnissa ja 13 minuutissa. Se on 11 minuuttia lyhyempi matkustusaika kuin tämän hetken nopeimmalla yhteydellä. 

Lisäksi Oulun ja Helsingin välille lisätään arkipäivisin kolme uutta junavuoroa. Kaupunkien välillä kulkee jatkossa yhteensä 16 junavuoroa joka arkipäivä. Samalla myöhäisillan yhteys Oulusta Tampereelle poistuu.

Lokakuussa Oulu–Helsinki-välin matkamäärät kasvoivat todella voimakkaasti. Reitillä tehtiin junamatkoja 43 prosenttia viime vuotta enemmän.

– Kuuntelimme ja huomioimme uusien vuorojen suunnittelussa asiakaspalautetta. Oululaisten kannalta vuorotarjonnan parannukset painottuvat arjen työmatka- ja asiointiliikenteeseen, sanoo VR:n suunnittelujohtaja Juho Hannukainen.

Uusia junayhteyksiä iltapäivään

Iltapäivällä Oulusta lähtee uusi päivittäinen vuoro Helsinkiin. Kello 16.27 lähtevä juna pysähtyy pienemmillä väliasemilla ennen Seinäjokea ja palvelee siten erityisesti työmatkustajia ja muita lähiseudulla asioivia.

Myös iltapäivällä Helsingistä Ouluun lähtevien junavuorojen määrä lisääntyy. Jatkossa Helsingistä pääsee Ouluun kello 14:24 lähtevällä vuorolla. Lisäksi kello 16:24 Helsingistä lähtevä junavuoro kulkee jatkossa Ouluun saakka ja se ajetaan IC-kalustolla, jolloin myös paikkamäärä kasvaa.

Muutokset Oulun ja Helsingin välillä heijastuvat jonkin verran myös pohjoisen juniin. Rovaniemeläisten matkustus Etelä-Suomeen nopeutuu enimmillään jopa tunnilla. Oulun ja Rovaniemen välillä vuoromäärä pysyy ennallaan, mutta paikkamäärä suosituimmissa vuoroissa kasvaa, mikä helpottaa erityisesti ruuhkajunia.

Joulukuun aikataulujen myötä myös muiden vuorojen aikatauluissa sekä lähtö- ja saapumisajoissa voi olla joitain muutoksia.