Ju­han­nus­myrs­kyn jälkiä sii­vo­taan nyt Oulussa – ky­syim­me, kor­vaa­ko va­kuu­tus myrs­ky­tu­ho­ja

Oulussa viikonloppuna riehunut myrsky kaatoi puita muun muassa sähkölinjoille ja rakennuksien päälle, mutta suurilta vahingoilta vältyttiin.

-
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Oulussa viikonloppuna riehunut myrsky kaatoi puita muun muassa sähkölinjoille ja rakennuksien päälle, mutta suurilta vahingoilta vältyttiin.

Juhannuksena riehunut myrsky oli varsinainen täsmäisku: lauantaina ja sunnuntaina myrskytuulia mitattiin etupäässä vain Oulun lähettyvillä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Millaisten tapausten hoitaminen kuuluu pelastuslaitokselle, palopäällikkö Petri Hintikka Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksesta?

­– Meidän vastuullamme on hoitaa sellaiset myrskytuhot, jotka aiheuttavat vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Sellaisia ovat esimerkiksi puut, jotka ovat kaatuneet ajotielle tai jotka ovat kaatumaisillaan henkilöiden tai omaisuuden päälle. Tällaisista vahingoista kuuluu soittaa hätäkeskukseen, joka välittää tehtävät meille. 

– Viikonlopun aikana oli kaatunut jonkun verran puita sähkölinjoille. Niiden raivaaminen kuuluu sähköyhtiön vastuulle.

Millainen myrsky oli pelastuslaitoksen näkökulmasta?

– Akuutein aika oli lauantain ja sunnuntain välinen yö sekä sunnuntaipäivä. Saimme kuitenkin tehtävät hoidettua Oulun alueen yksiköiden voimin. Teimme hätäkeskuksen kanssa yhteistyötä, koska tehtävämäärät olivat suuret ja päällekkäisiä tehtäviä oli paljon. Pelastustoimen johtaja perusti johtokeskuksen, jossa arvioitiin tehtävien kiireellisyyttä. Näin pyrittiin saamaan ensimmäiseksi hoidettua akuuteimmat ja suurinta vaaraa aiheuttavat tehtävät. Tämä on normaali toimintatapa poikkeustilanteissa.

Kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen, mitkä asiat ovat kaupungin vastuulla nyt myrskyn jälkeen?

– Aika paljon on roskaa ja maa-ainesta, joita kaupungin puistotyöntekijät ovat siivonneet maanantaista lähtien. Muut tehtävät voivat viivästyä jonkun verran, koska resursseja on laitettu myrskyn jälkien siivoamiseen.

– Kaupunkialueella siivoamme kaatuneet puut, jyrsimme kannot pois ja katsomme tarvitseeko paikalle tehdä uusia istutuksia. Esimerkiksi uusia lehtipuita istutetaan aikaisintaan vuoden päästä keväällä.

Korvaako vakuutus myrskyvahinkoja, johtava asiantuntija Petri Mero Finanssiala ry:n lainsäädäntöyksiköstä?

– Oikeanlainen vakuutus korvaa myrskynkin aiheuttamat vahingot. Se on enemmänkin myytti, ettei vakuutus korvaisi, koska usein kyse on oikeanlaisen vakuutuksen puuttumisesta.

– Usein laajoihin kotivakuutuksiin kuuluu vakuutus myrskyn varalta, mutta se kannattaa aina varmistaa omista vakuutusehdoista. Kotivakuutuksesta korvataan rakennukselle, irtaimistolle ja piha-alueelle tapahtuneita vahinkoja. Useimmiten omakotitaloihin otetaan laaja kotivakuutus, mutta suppeita vakuutuksia otetaan esimerkiksi kesämökeille.

– Pitää myös huomata, että autolla täytyy olla oma laaja kaskovakuutus, joka korvaa myrskyn aiheuttamat tuhot. Kannattaa kuitenkin miettiä, onko esimerkiksi muutaman tonnin autolle järkevää ottaa laajaa kaskovakuutusta, joka maksaa monta sataa vuodessa.

– Omakotitalossa kotivakuutuksella vakuutetaan sekä rakennus että irtaimisto. Kerrostalossa kotivakuutus kattaa yleensä pelkän irtaimiston ja taloyhtiöillä on kiinteistövakuutukset, jotka kattavat esimerkiksi myrskyn aiheuttamat tuhot.

Mikä lasketaan myrskyksi vakuutusten näkökulmasta?

– Vakuutusyhtiöillä on myrskylle omat vakuutusehdoissa kuvatut määritelmänsä. Jos kuitenkin kattoja lentelee, niin voidaan melko varmasti todeta, että kyseessä on myrsky. Varsinkin epäselvissä tapauksissa kannattaa kuitenkin aina tarkistaa vakuutusyhtiöltä, että onko kyseessä vakuutusehtojen määritelmien mukaan myrsky.

Tuuli ylsi hurjiin lukemiin

Oulun Vihreäsaaren mittausasemalla tuuli ylsi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 26,2 metriin sekunnissa.

Hailuodon kovimmaksi puuskaksi mitattiin 23,3 metriä sekunnissa.

Iissä kovin puuska tuuli 23,2 metriä sekunnissa.

Raahessa tuuli ylsi myös 23 metriin sekunnissa.