Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ju­han­nus­myrs­ky piti pe­las­tus­lai­tok­sen kii­rei­se­nä – kahden päivän aikana noin 140 tuu­les­ta ai­heu­tu­nut­ta teh­tä­vää, sähköt poikki yli 1500 ta­lou­del­ta

Navakka tuuli piti Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen kiireisenä: pelastuslaitos suoritti alueella noin 140 tuulesta aiheutunutta tehtävää lauantai-illan ja sunnuntaiaamun välisellä ajanjaksolla.

Myrskyn jälkiä Pateniemen Karinkannassa. Nallikarissa tuuli ylsi myrskylukemiin juhannuspäivänä. Juhannusmyrskyn tuhoja Patelassa. Intiössä katon suojausta myrskyn jälkeen Karjasillalla tuuli kaatoi mainostelineen betonijalkoineen.
Myrskyn jälkiä Pateniemen Karinkannassa.
Myrskyn jälkiä Pateniemen Karinkannassa.
Kuva: Annikaksi

Navakka tuuli piti Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen kiireisenä: pelastuslaitos suoritti alueella noin 140 tuulesta aiheutunutta tehtävää lauantai-illan ja sunnuntaiaamun välisellä ajanjaksolla. 

Suurin osa tehtävistä johtui teiden, sähköjohtojen ja rakennusten päälle kaatuneista puista. Pelastuslaitoksen mukaan tehtävät eivät ole kuitenkaan aiheuttaneet merkittäviä omaisuusvahinkoja, lukuun ottamatta kerrostalon irtoamassa ollutta huopakattoa Oulun Intiössä ja tulipaloa Muhoksella. 

Intiössä katon suojausta myrskyn jälkeen
Intiössä katon suojausta myrskyn jälkeen
Kuva: arkki56

Pelastuslaitoksen mukaan suurin osa tehtävistä sijoittui niin sanotun vanhan Oulun alueelle, joskin muutama niistä sijoittui myös Kempeleeseen, Haukiputaalle ja Iihin. Jokilaaksojen ja Lapin pelastuslaitosten alueilla tuuli ei ole aiheuttanut yhtään tehtävää yön aikana, pelastuslaitoksilta kerrotaan. 

Myrskytuuli repäisi talon kulmapellin irti Oulussa.
Video: Sanna Koukkula

Oulun pelastuslaitoksen mukaan tehtävät sijoittuivat lauantain iltayhdeksän ja sunnuntain iltapäiväkahden väliselle ajanjaksolle. Päivystävän palomestari Hannu Timosen mukaan kiihkein aika tehtävissä sijoittui yölle kello 00–03. 

– Olemme olleet töissä täydellä miehityksellä koko yön. Olen todella tyytyväinen henkilöstön suorituksiin ja jaksamiseen, hän toteaa. 

Juhannusmyrskyn tuhoja Patelassa.
Juhannusmyrskyn tuhoja Patelassa.
Kuva: Lukijan kuva

Timonen muistuttaa, että pelastuslaitos priorisoi tehtävät sijainnin mukaan. 

– Esimerkiksi pururadoille kaatuneita puita emme välttämättä ehdi tulla raivaamaan ensimmäisenä. Priorisoimme niiden edelle tehtävät, joissa esimerkiksi rakennukset tai suuremmat kulkureitit ovat vaarassa. 

Nallikarissakin tuuli toden teolla.
Video: Janna Backman

Myrskytuuli aiheutti myös sähkökatkoja: pahimmillaan noin 1559 Oulun Energian asiakasta oli sähköttä yön aikana. Sähköttömiä talouksia oli etenkin Oulujoen pohjoispuolella. Ongelmat sähkönjakelussa johtuivat ilmeisesti sähkölinjojen päälle kaatuneista puista. 

Noin kahden aikaan sunnuntai-iltapäivällä tuuli oli laantunut jo niin paljon, että pelastuslaitos kykeni purkamaan nimenomaan myrskytuhotehtäviä varten pystytetyn johtoaseman. 

– Tilanne alkaa nyt normalisoitumaan. Yksittäisiä tehtäviä saattaa toki vielä tulla, kun ihmiset liikkuvat ulkona ja havaitsevat tuhoja, mutta uusia tuhoja tuskin tulee enää, ainakaan sään puolesta, toteaa Oulun paloaseman palopäällikkö Petri Hintikka

Nallikarissa tuuli ylsi myrskylukemiin juhannuspäivänä.
Nallikarissa tuuli ylsi myrskylukemiin juhannuspäivänä.
Kuva: Jari Tuhkanen
Karjasillalla tuuli kaatoi mainostelineen betonijalkoineen.
Karjasillalla tuuli kaatoi mainostelineen betonijalkoineen.
Kuva: Tankkaaja

Yöllä tuuli puhalsi hurjimmillaan jopa 26,2 metriä sekunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakas matalapaine on kuitenkin jo liikkumassa pois Pohjois-Pohjanmaalta eikä tuuli yllä enää myrskylukemiin.  

Juttua päivitetty klo 11:01: lisätty lukijoiden videot. 

Juttua päivitetty klo 12:08: lisätty lukijoiden kuvat.

Päivitetty kauttaaltaan klo 14:08.