Juha Hurme osaa yl­lät­tää, re­hel­li­nen do­ku­ment­ti pal­kit­see – kir­jai­li­ja avaa myös synkkää puol­taan

Juha Hurmeen omaperäistä ajattelua ja puhetta on mukava kuunnella. Dokumentti antaa onneksi tilaa Hurmeen turinoida.

Juha Hurme on rakastettu ja palkittu Suomen ja suomalaisuuden kuvaaja. Dokumentissa hän soutaa, juoksee, kirjoittaa ja ohjaa.
Juha Hurme on rakastettu ja palkittu Suomen ja suomalaisuuden kuvaaja. Dokumentissa hän soutaa, juoksee, kirjoittaa ja ohjaa.

Ammatti: kirjailija: Juha Hurme

Juha Hurmeen omaperäistä ajattelua ja puhetta on mukava kuunnella. Hän on älykäs, itseironinen ja näkee yhteyksiä siellä, missä muut eivät.

Dokumentti antaa onneksi tilaa Hurmeen turinoida.

Hän ei todellakaan juokse massan mukana, vaan omilla poluillaan. Ja kovaa juokseekin.

Finlandia-palkittu kirjailija ja arvostettu teatteriohjaaja vaikuttaa myös helposti lähestyttävältä kansanmieheltä. Hän pitää esimerkiksi Lapissa syrjäseudulla kirjoituspajaa paikallisille. Sinne ehkä kirjailijaa houkuttelee myös luonto.

Dokumentti palkitsee katsojan

Dokumentissa perehdytään kirjailijuuteen ja teatteriohjaamiseen, mutta puhutaan myös souturetkistä pitkin Suomea, Hurmeen kokemasta psykoosista ja perhesuhteista.

Katsoja saa tietää monta uutta, yllättävääkin tietoa kirjailijasta, kuten sen, miksi hän kirjoittaa yhdellä sormella ja miten Aki Sirkesalo liittyy Hurmeen teatteriin päätymiseen. Taiteelliseen, boheemiin elämäntyyliin ei useinkaan liity aikataulutus, mutta Hurme kertoo olevansa siinä aivan lyömätön. Se on valttia teatteriohjauksissa ja muissa produktioissa.

Hurme on valtavan rehellinen. Dokumentti vain paranee loppua kohden ja todella palkitsee katsojan.

Dokumentin jälkeen nähdään Juha Hurmeen lempielokuva, Buster Keatonin Kenraali, jonka hän myös esittelee.

Yle Teema & Fem klo 21.00