Ilmastonmuutos: Ra­port­ti: Ete­lä-Suo­mes­sa lunta ja pak­ka­sia esiin­tyy jat­kos­sa yhä har­vem­min, poh­joi­ses­sa lu­mi­mää­rä voi jopa li­sään­tyä

Rakentaminen: Ter­veel­li­sem­piä ja tur­val­li­sem­pia ra­ken­nuk­sia luvassa - Oulussa aloi­te­taan ra­ken­nus­ter­veys­tee­man DI-kou­lu­tus

Jou­lu­kon­sert­ti sul­je­tuil­le oville – ou­lu­lai­ses­sa ta­lo­yh­tiös­sä naa­pu­rei­ta ei unoh­de­ta poik­keus­ai­ka­na­kaan

Muusikko ja laulunopettaja Timo Kurkela ilahduttaa naapureidensa karanteeni- ja etäarkea joululauluilla.
Muusikko ja laulunopettaja Timo Kurkela ilahduttaa naapureidensa karanteeni- ja etäarkea joululauluilla.
Kuva: Pekka Kallasaari

Koronatilanteen äidyttyä Oulussa leviämisvaiheeseen on niin suurten kuin pienempienkin joulualustapahtumien yli jouduttu vetämään henkseleitä tai siirtämään niitä verkkoon.

Poikkeustilanne on synnyttänyt myös luovempia ratkaisuja. Oululaisessa kerrostaloyhtiössä As Oy Rantatuirassa perinteinen asukkaiden joulujuhla päätettiin korvata rappukäytäväkonsertilla, johon jokainen talon asukas pääsee osallistumaan koronaturvallisesti.

– Konsertti toteutetaan siten, että esitän kaksi kappaletta jokaisessa viidessä kerroksessa. Asukkaat saavat halutessaan raottaa oveaan, mutta heitä on ohjeistettu pysymään kynnyksen omalla puolla, kertoo rappukäytäväkonsertin artisti Timo Kurkela.

Poikkeuksellista yhteisöllisyyttä

Timo Kurkela asuu itsekin As Oy Rantatuirassa. Hän kertoo taloyhtiönsä olevan poikkeuksellisen yhteisöllinen.

– En ole koskaan aiemmin tutustunut naapureihini samalla tavalla kuin täällä. Kaikkia tervehditään ja kuulumisia vaihdetaan rappukäytävässä, mikä on oman kokemukseni mukaan Oulussa aika harvinaista, Kurkela sanoo.

Hän antaa yhteisöllisyydestä erityiskiitoksen taloyhtiön hallitukselle, joka on ottanut sydämen asiaksi sen, ettei naapureita unohdeta poikkeusaikanakaan.

– Hallituksesta otettiin jo keväällä yhteyttä minuun, kun kokoontumisrajoitukset iskivät ensimmäisen kerran päälle. Järjestimme tuolloin ensimmäisen rappukäytäväkonsertin, johon asukkaat saivat toivoa lempikappaleitaan sähköpostitse tai jättämällä lapun postilaatikkooni. Saamani palautteen perusteella tempaus piristi kovasti asukkaiden karanteeni- ja etätyöarkea.

Hyvää mieltä puolin ja toisin

Jouluinen rappukäytäväkonsertti raikaa viisikerroksisessa As Oy Rantatuirassa tänään.

– Onhan se aika eksoottinen kokemus laulaa suljetuille oville, Kurkela naurahtaa.

– Varsinkin ensimmäisellä kerralla kävi mielessä, että mitähän jos kukaan ei tykkää. Enää ei onneksi jännitä niin paljon, kun palaute oli keväältä niin mukavaa. Tulee hyvä mieli siitä, kun voi laulaa naapureiden toivemusiikkia.

– Hyvä mieli tästä tulee myös meille kuulijoille, kommentoi Riitta Kallio, yksi Kurkelan naapureista.

– Tästä soisi muidenkin taloyhtiöiden ottavan mallia näinä yksinäisinä korona-aikoina, hän tuumaa.

Timo Kurkela

- Oululainen 30-vuotias muusikko ja pop&jazz -laulunopettaja.

- Työskentelee tällä hetkellä laulunopettajana Oulujoki-opistolla Muhoksella sekä Oulussa oman toiminimen kautta.

- Keikkailee aktiivisesti trubaduurina, duona ja bändin kanssa.

- Julkaissut Spotifyssä ja YouTubessa kaksi omaa singleä artistinimellä Timo Johannes.

- Ensi vuoden suunnitelmissa on työstää ensimmäistä omaa, keväällä 2022 julkaistavaa lyhytsoittoa.