Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jos käy koulua, siitä ei syr­jäy­dy

Kaleva kirjoitti 18.3. rasismista ja syrjinnästä. Romaniasiain neuvottelukunnan Lindgren mainitsi, että kouluissa esiintyy syrjintää siinä muodossa, että ”romaneilta ei vaadita mitään”. Lausunto loukkaa niitä kymmeniä Oulussakin työskenteleviä opettajia, joiden ryhmissä on romanilapsia.

Omissa luokissani on useina vuosina ollut romanilapsia, eikä koskaan tullut mieleenikään, että heiltä ei sen takia pitäisi vaatia opetukseen osallistumista ja oppimista. He oppivat lukemaan ja kävivät koulua.

"Romanit ovat kokeneet Suomessa syrjintää, mutta nykykoulua tässä ei ole aiheellista syyttää."

Joillekin romanilapsille kertyy runsaasti poissaoloja, mutta lapset itse ovat siihen yleensä syyttömiä ainakin alimmilla luokilla. Jos poissaoloja kertyy vuosittain useamman viikon verran, lopulta ollaan tilanteessa, jossa oppimisvaikeudet ovat edessä.

Romanit ovat kokeneet Suomessa syrjintää, mutta nykykoulua tässä ei ole aiheellista syyttää. Jos käy koulua, siitä ei syrjäydy. Kaikki lapset, joilla on oppimisen vaikeuksia, saavat tarvittaessa tehostettua tai erityistä tukea. Kirjoitan tämän kaikkien opettajien puolesta.

Rolf Moberg

työsuojeluvaltuutettu

opetus- ja nuorisopalvelut

Oulu

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.