Jopa 100 000 työn­te­ki­jää aloitti lakon, Poh­jois-Suo­mes­ta mukana useita isoja työn­an­ta­jia – Teol­li­suus­lii­ton Aalto ei niele puheita suh­dan­tei­den heik­ke­ne­mi­ses­tä

Tänään maanantaina alkaneet laajat lakot seisauttavat työt monissa teknologiateollisuuden ja kemianalan työpaikoissa sekä sahoilla ja vaneriteollisuudessa.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta, joten laaja lakko alkoi maanantaina.
Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta, joten laaja lakko alkoi maanantaina.

Tänään maanantaina alkaneet laajat lakot seisauttavat työt monissa teknologiateollisuuden ja kemianalan työpaikoissa sekä sahoilla ja vaneriteollisuudessa. Keskiviikkoon saakka kestävissä lakoissa on mukana jopa 100 000 työntekijää, mikä tekee niistä viime vuosien suurimmat.

Pohjois-Suomesta mukana on useita suuria työpaikkoja, joihin lakko vaikuttaa merkittävästi. Lakonalaisiin toimipaikkoihin kuuluvat muun muassa Nokia Solutions and Networks Oy Oulussa, SSAB Raahessa, Transtech ja Valmet Automation Kajaanissa, Pölkky Oy Kuusamossa sekä Agnico Eagle Finlandin kultakaivos Kittilässä ja Kevitsan kaivos Sodankylässä.

Teollisuusliiton julistamien lakkojen vaikutus näkyy ennen kaikkea vientiteollisuudessa, jonka tärkein edustaja on Teollisuusliiton kanssa neuvotteleva Teknologiateollisuus.

Työ katkeaa esimerkiksi polttoainetuotannossa, joissakin lääkkeitä valmistavissa yhtiöissä, kaivoksissa ja useissa teknologiayrityksissä.

Tavallisille kansalaisille lakot eivät juuri näy.

Pitkittyessään ne saattavat vaikuttaa esimerkiksi joidenkin lääkkeiden saatavuuteen ja lämmitysöljyn jakeluun. Bensapumpuilla ei polttoaineyhtiöiden mukaan ole ongelmia ainakaan lakon alussa.

Teollisuusliiton lisäksi lakot koskevat myös Ammattiliitto Pron ja Ylempien toimihenkilöiden (YTN) alaisia työntekijöitä.

Rakennusliitto on kertonut tukilakostaan. Sähköliitto aloitti lakkonsa viime torstaina.

Ylen aamun vieraana maanantaina ollut Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle muistuttaa lakon suorien 400 miljoonan euron tuotantomenetysten lisäksi lakoin vaikuttavan myös esimerkiksi Kemianteollisuuteen.

Lisäksi lakolla on hänen mukaansa huomattavia vaikutuksia yhteistyöhön kansainvälisillä markkinoilla.

– Kansainvälisiltä asiakkailta heruu aika vähän ymmärrystä sille, että lakon takia tuotteita jää viemättä perille. Tämä aiheuttaa uhkan asiakkuussuhteille ja Suomen maineelle, Helle toteaa.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi Ylellä, että työnantaja aina näissä neuvotteluissa on se, joka "maalaa ne synkät pilvet taivaalle ja salamat lyö" eli että alan suhdanteet heikkenisivät tulevaisuudessa.

– Niin ei ole kuitenkaan aina käynyt. hän mustuttaa.

Lakkoja seuraa Metsäteollisuuden julistama työsulku, joka kestää kuusi päivää. Työsulku koskee esimerkiksi sahoja ja vaneritehtaita.

Työsulun ja lakkojen yhteisvaikutus on aiheuttamassa sahojen ja vaneritehtaiden työntekijöille joulukuusta kertyvien vuosilomapäivien menetyksen.

Teollisuusliiton Aalto arvioi aiemmin, että kyse on työnantajaleiriltä laskelmoidusta toiminnasta.

Tekemättä jää yhteensä yhdeksän työpäivää, minkä johdosta joulukuulle ei tule riittävästi työpäiviä, jotta työntekijät saisivat vuosilomakertymäänsä kuukausittaisen kahden ja puolen päivän lomaoikeuden.

Neuvottelujen jatkoaikataulusta ei ole tällä hetkellä tietoa, Teollisuusliiton Aalto totesi sunnuntaina.

Torstaina Metsäteollisuus ja Teollisuusliitto tapasivat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla, mutta sovittelu päättyi tuloksettomana.

Aalto ennakoi, että lakon aikana ei käydä ainakaan työnantajien ja työntekijöiden kahdenvälisiä neuvotteluja.

– Valtakunnansovittelijan käskystä tietenkin menemme jatkamaan, jos kutsu tulee, Aalto sanoo.

Osapuolten kannat ovat Aallon mukaan vielä "kaukana toisistaan". Aamutelevisiossa hän viittasi esillä olleen palkankorotuksen riittämättömyyteen verrattuna ostovoimaan ja hintojen nousuun.

Aallon tulkinnan mukaan lakot ovat seurasta siitä, että keskitetty sopiminen neuvotteluja hiertävien kiky-tuntien kohtalosta ei kelvannut työantajille.

– Meillä on edelleen muitakin viennin kannalta tärkeitä työehtosopimuksia keskiössä. Kemia- ja metsäteollisuuden sopimuksissa on erittäin merkittäviä työehtojen heikennyksiä pöydällä edelleen, hän muistutti aamulla hankauksien laajuudesta.