Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Jo­ki­si­pi­lä kak­kos­kier­rok­ses­ta: Vaatisi Nii­nis­tön epä­on­nis­tu­mis­ta ja kahden muun huip­pu­on­nis­tu­mis­ta

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan ja Lännen Median presidentinvaaliasiantuntija Markku Jokisipilä kirjoittaa, että istuvalla presidentillä on käsissään nippu valttikortteja.

Markku Jokisipilä muistuttaa, että Sauli Niinistö on oman puolueen ehdokasta suositumpi jopa sdp:n ja vihreiden kannattajien keskuudessa.
Markku Jokisipilä muistuttaa, että Sauli Niinistö on oman puolueen ehdokasta suositumpi jopa sdp:n ja vihreiden kannattajien keskuudessa.
Kuva: Joel Maisalmi

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan ja Lännen Median presidentinvaaliasiantuntija Markku Jokisipilä kirjoittaa, että istuvalla presidentillä on käsissään nippu valttikortteja: kokemus, kansansuosio, ansiokas ensimmäinen kausi ja hämärän peitossa oleva maailmanpolitiikan tulevaisuus. Sauli Niinistön linja on herättänyt tyytyväisyyttä yli puoluerajojen ja luonut ulkopoliittista tuulensuojaa myös soten ja perussuomalaisten hajoamisen koettelemalle hallitukselle.

Puhujana Niinistö sortuu välillä monipolviseen kryptisyyteen, mutta kuusi vuotta maan johdossa on tuonut hänen maailmanpoliittisiin analyyseihinsä vahvaa valtiomiesmäistä otetta, jota kilpailijoiden on vaikea haastaa. Siinä on paha nokittaa, kun Mäntyniemen isäntä perustelee näkemyksiään viittaamalla juttutuokioihinsa Vladimir Putinin, Donald Trumpin tai Kiinan presidentti Xin Jinpingin kanssa.

Niinistö on tietoisesti asemoinut itseään maan isäksi puoluepolitiikan ulko- ja yläpuolelle. Ehdokkaaksi ryhtyminen valitsijayhdistysreittiä oli taitava veto, varsinkin kun kannattajakortteja kertyi 156 000 eli neljä ja puoli kertaa kokoomuksen jäsenmäärän verran. Kysymys kuuluukin, saako istuva presidentti motivoitua itsensä riittävästi vääntämään tenteissä prosenttikerholaisten kanssa, kun mielipidemittauksissa suosio huitelee 70-80 prosentin tietämillä.

YLEn marraskuinen presidenttikysely paljasti, että Niinistö on oman puolueen ehdokasta suositumpi jopa sdp:n ja vihreiden kannattajien keskuudessa. Aletaan olla tilanteessa, jossa toinen kierros vaatisi sekä Niinistön kampanjan epäonnistumista että kahden haastajan huippuonnistumista.

Kirjoittaja on Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja ja Lännen Median presidentinvaaliasiantuntija.