Jokien ve­den­pin­nat ovat kor­keal­la ja hyy­de­pa­dot uh­kaa­vat Poh­jois-Poh­jan­maal­la – "Ei tämä ole nor­maa­li hel­mi­kuun ti­lan­ne"

Pohjois-Pohjanmaan jokien vedenpinnat ovat korkealla ja virtaamat ovat lähellä kevätvirtaamia sateiden ja leudon sään vuoksi.

Lukijan kuvassa metsäoja tulvii kuin keväällä, vaikka on helmikuu.
Lukijan kuvassa metsäoja tulvii kuin keväällä, vaikka on helmikuu.
Kuva: SINIKKA KUJALA

Pohjois-Pohjanmaan jokien vedenpinnat ovat korkealla ja virtaamat ovat lähellä kevätvirtaamia sateiden ja leudon sään vuoksi. 

Katso myös lukijoiden kuvagalleria: Peltolan vesipelto ja tulvivat ojat - lukijat kuvasivat helmikuuta, joka on kuin huhtikuu

– Ei tämä ole normaali helmikuun tilanne, kertoo rakennusmestari Timo Karjalainen  Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta. 

Lisäksi jokien hyydepato-ongelma on siirtynyt vuodenvaihteesta helmikuulle. Hyydettä syntyy yleensä alkutalvesta kovemmilla pakkasjaksoilla, ennen joen jääkannen rakentumista. 

Tänä talvena hyydepato on nostanut vettä pellolle Sanginjoella ja Pyhäjoella. Helmikuun alkupuolella puolustusvoimat joutui räjäyttämään hyydepatoja Taivalkosken Kostonjoella.

Karjalaisen mukaan hyydepadon syntymistä jokeen ei voi ennustaa. Tällä hetkellä tulvia ei Pohjois-Pohjanmaalla ole.

– Myös alueen kevättulvan ennakoiminen on tässä vaiheessa hankalaa. Rannikolla ei lunta ole, mutta Koillismaalla sitä riittää. Talvea pitäisi kuitenkin olla vielä jäljellä.

Jopa harvinaisen suuria kevättulvia ennakoidaan

Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen Tulvakeskus kertoo tiedotteessaan, että luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat keskitasoa korkeammalla Oulujoen vesistöalueella. Lumen vesiarvo on koko vesistöalueella 20 millimetriä keskiarvoa suurempi, mutta Kainuussa lunta saattaa paikoin olla jopa harvinaisen paljon.

Kevään tulvista ennustetaan lumitilanteen, järvien korkeiden vedenpintojen sekä runsaan pohjavesitilanteen vuoksi selvästi keskimääräistä suurempia.

Kuusamon seudulla lunta on paikoin jopa poikkeuksellisen paljon. Tämän perusteella kevättulvista ennustetaan jopa harvinaisen suuria Tulvakeskuksen mukaan. 

Lunta on kertynyt Lappiin ajankohtaan nähden tavanomaista enemmän. Tornionjoen ja Simojoen vesistöalueilla lumen vesiarvot ovat suuret, mutta vastaavat tavanomaisen talven lukemia.

Ivalojoen ja Kemijoen vesistöalueilla lumen vesiarvot ovat vuodenaikaan nähden ennätyslukemissa, paikoin yli 200 millimetriä. Lumen vesiarvo on jo nyt paikoin suurempaa kuin normaalisti maalis-huhtikuun lumen vesiarvot, tiedottaa Tulvakeskus.