Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Jokerit Lat­vias­sa: Moni toivoo Riian Dinamon seu­raa­van Jo­ke­rien esi­merk­kiä – Jari Kurri ei hiis­ku­nut Riassa Minsk-ko­hus­ta enää sa­naa­kaan

Jokerien Minsk-ratkaisun aallot tuntuvat myös Riiassa. Latviassa kannattajat keskustelevat siitä, pitäisikö myös Riian Dinamon jättää Valko-Venäjän-pelit pelaamatta.

Riika
Jääkiekkojoukkue Jokerit saapui Riian lentoasemalle perjantaina iltapäivällä ja lähti bussilla kohti kaupungin keskustaa.
Jääkiekkojoukkue Jokerit saapui Riian lentoasemalle perjantaina iltapäivällä ja lähti bussilla kohti kaupungin keskustaa.
Kuva: Markus Kuokkanen

Helsingin Jokerit saapui perjantaina kello neljän aikaan Riikaan, jossa se pelaa lauantaina Riian Dinamoa vastaan.

Lentoasemalla bussiin marssinut joukkue ei ollut halukas puhumaan torstaina perutusta pelistä, joka nostatti kansainvälisen kohun.

Seuran hallituksen puheenjohtaja ja urheilujohtaja Jari Kurri piti suunsa tiukasti kiinni.

– Ei nyt kommentoida enää sitä. Se on käsitelty loppuun, Kurri sanoi.

Jokereiden kauden piti alkaa torstaina Valko-Venäjällä, mutta ottelu Dinamo Minskiä vastaan peruttiin viime hetkellä.

Ilta-Sanomat uutisoi omien lähteidensä perusteella, että jääkiekkoliiga KHL olisi lopulta taipunut Jokerien tahtoon ja suostunut pelin perumiseen. Myöhemmin KHL kuitenkin ilmoitti, että Jokereille merkitään ottelusta tappio, koska se ei saapunut pelipaikalle. Joukkuetta siis rangaistiin.

Suostuiko KHL Jokerien pyyntöön vai toimiko Jokerit liigan tahtoa vastaan?

Tähän ei Riian lentoasemallakaan tullut vastausta.

Peruminen tulkittiin protestina

Suomessa arvosteltiin ennalta laajasti Jokerien suunnitelmaa pelata Valko-Venäjällä.

Muun muassa joukkueen kannattajaryhmä Eteläpääty toivoi, että joukkue ei lähde Minskiin, jossa itsevaltainen presidentti tukahduttaa kansannousua väkivaltaisesti.

Jokereiden virallisen tiedottamisen mukaan pelin peruminen ei liity ihmisoikeuksien polkemiseen.

Syyksi ilmoitettiin turvallisuus. Silti muun muassa Venäjällä ja Latviassa moni on tulkinnut Jokerien ratkaisun poliittiseksi eleeksi.

Latvian urheilumedioiden lukijakommenteissa moni toivoo, että myös Riian Dinamo jättäisi Minskin-pelit väliin. Esimerkiksi Sportacentrs-sivuston Jokereita koskevassa uutisessa nimimerkki Gin4a tuulettaa ratkaisua.

– Hyvin tehty Jokerit! Toivottavasti Riian Dinamo seuraa esimerkkiä 11. lokakuuta. Jääkiekko ei kuulu paikkaan, jossa toista mieltä olevat vangitaan ja kaikki ohikulkijatkin hakataan.

Jokerien ratkaisua arvostetaan Latviassa

Armands Puče on latvialainen toimittaja, joka on kirjoittanut kolme vuosikymmentä jääkiekosta ja julkaissut urheilukirjoja.

Hän sanoo, että suuri osa latvialaisista arvostaa Jokerien ratkaisusta, mutta Riian Dinamon toimisto, jolla on tiiviit siteet Venäjään, edustaa täysin vastakkaista näkökulmaa.

– He ovat neuvostoajan ihmisiä, Puče kuvailee.

– On hyvin vaikea kuvitella, että he voisivat hyväksyä tällaista, mitä Jokerit teki, hän jatkaa.

Latvialaiset ovat pitkään osoittaneet mieltään Valko-Venäjän suurlähetystön edustalla Valko-Venäjän epäillystä vaalivilpistä ja hallinnon rajusta väkivallasta rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan.
Latvialaiset ovat pitkään osoittaneet mieltään Valko-Venäjän suurlähetystön edustalla Valko-Venäjän epäillystä vaalivilpistä ja hallinnon rajusta väkivallasta rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan.
Kuva: Markus Kuokkanen

Latviassa valtio ja yhteiskunta ovat reagoineet voimakkaasti Valko-Venäjän hallinnon väkivaltaan ja vaalivilppiin.

Baltian maat ovat asettaneet henkilökohtaisia pakotteita presidentti Aleksandr Lukashenkoa ja 29 muuta Valko-Venäjän hallinnon edustajaa vastaan.

Latvian oli määrä järjestää jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut yhdessä Valko-Venäjän kanssa ensi keväänä, mutta nyt Latvian hallitus ja jääkiekkoliitto ovat kertoneet, että ne haluavat uuden kumppanin isännöimään turnausta.

Latviassa on myös pidetty viime viikkoina useita mielenosoituksia Lukashenkoa vastaan.