Kolumni

Jokainen on tärkeä – koronakriisin jälkeenkin

Valtioneuvosto julkaisi koronaviruspandemiaan liittyen listan ammateista, jotka kuuluvat yhteiskunnan kannalta kriittisiin tehtäviin.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.
Kuva: Sanna Krook/Oulun kaupunki
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.
Kuva: Sanna Krook/Oulun kaupunki

Valtioneuvosto julkaisi koronaviruspandemiaan liittyen listan ammateista, jotka kuuluvat yhteiskunnan kannalta kriittisiin tehtäviin.

Lista kattoi erilaisia ammatteja terveydenhuollon, hallinnon ja logistiikan aloilta.

Lisäksi listalle nostettiin luonnollisesti elintärkeiden perustoimintojen, kuten ruuan, sähkön, lämmön, veden ja polttoaineen tuottamiseen liittyvät ammattiryhmät. Listalla oli huomioitu yhteiskunnan sisäiseen turvallisuuteen liittyvät tehtävät, kuten pelastustoimi, poliisi, rajavartiosto ja tulli.

Lista oli pitkä ja kattava, ja itse asiassa erittäin monet henkilöt työskentelevät kriittisissä tehtävissä.

Yksi suurimmista huolenaiheistamme on yritysten selviytyminen koronavirusepidemian aiheuttamasta kriisistä. Yritykset ovat monella tapaa yhteiskunnan moottori. Yksinyrittäjät, pienet ja keskisuuret yritykset sekä kansainvälistä liiketoimintaa tekevät vientiyritykset ovat eittämättä yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeitä toimijoita.

Suomen kansantalous on aina perustunut vientiin, ja vientiteollisuutemme selviytyminen koronakriisin yli on elintärkeää.

Yritysten liiketoiminnan tukemisessa myös BusinessOulu on ottanut sähköiset palvelut käyttöön ja esimerkiksi oululaiset yritykset osallistuvat digitaalisesti Startup Village -tapahtumaan Venäjällä ja liiketoiminnan kehittämistyöpajaan Saksassa.

Pienet ja keskisuuret yritykset toimivat monilla eri aloilla, työllistävät paljon ja synnyttävät uusia työpaikkoja. Nyt yritykset ovat erilaisissa tilanteissa koronavirusepidemian vuoksi. Merkittävä osa yrittäjistä on suurissa vaikeuksissa, ilman omaa syytään. Hyvinkin toiminut liiketoiminta voi olla nyt täysin pysähdyksissä.

Oulun kaupunki haluaa myös omalta osaltaan tukea yritysten ja yhdistysten tilannetta. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa 6.4., mutta tukitoimet on jo julkistettu. Tukitoimiin sisältyy palveluja kriisiin liittyvissä kysymyksissä, avustamista rahoituksen saamisessa, helpotuksia maksuaikoihin, nopeutettuja maksusuorituksia, vapautuksia tilavuokrista, hankintoja ja pienten yritysten tuotteiden ja palvelujen markkinointitoimenpiteitä.

Rajoitusten myötä maamme julkiset kulttuurilaitokset ja liikuntatilat menivät kiinni sekä urheilutapahtumat, keikat, konsertit ja muut kulttuuritilaisuudet peruttiin. Kulttuurialan yrittäjät ja kaupunki pyrkivät tuottamaan palveluja verkkosivujen avulla.

Kaikille ilmaisia kulttuurikokemuksia löytyy esimerkiksi Valveen, Oulun museon ja Tiedekeskus Luupin verkkosivulta.

Kaipaamme nyt liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalveluita – ihmisten fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parissa työskentelevät ovat nyt tärkeässä roolissa. He tietävät, miten epidemia vaikuttaa ja miten ihmisiä tulee hoitaa, auttaa ja tukea. Hallituksen koronavirusepidemiaa koskevat päätökset ja toimenpiteet kantavat nimeä ”Oikeus elämään”.

Vanhempi osa väestöstämme pysyttelee nyt hallituksen ohjeiden mukaisesti kotona. Näinä päivinä huomaamme, miten monelle lapsiperheelle isovanhemmat ovat tärkeitä paitsi läheisinä, myös arjen tuen tarjoajina. Tasavallan presidentin kehotuksen mukaisesti fyysisen läheisyyden vähentyessä on hyvä lisätä henkistä läheisyyttä.

Myös muut riskiryhmät ovat erityisen huolenpidon ja suojaamisen kohteena. Se kertoo siitä, että yhteiskunta haluaa suojella erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevia ja pitää kaikkien panosta tärkeänä.

Karanteenissa tai eristyksissä olevan läheisen tilanne vaikuttaa monen perheen elämään. Varsinkin lapset ja nuoret tulevat kantamaan epidemian tuomat vaikutukset ja kokemukset läpi elämän. Myös lapsista ja nuorista haluamme pitää huolta. Oulun kaupunki on muun muassa kutsunut koulunkäynninavustajia takaisin töihin tukemaan erityislapsia.

Auttamisen halu on herännyt ja tukea arjessa selviytymiseen on saatavilla. Oulu-apu koordinoi tukea ikäihmisille muun muassa seurakuntien, asukastupien ja järjestöjen kanssa. Vapaaehtoistyö on noussut arvoonsa, ja tässä arvokkaassa toiminnassa on mukana ihmisiä kaikista sosioekonomisista ryhmistä, kuten työttömistä ja opiskelijoista.

Kaipaamme nyt arkipäivän rytmiä, työpäiviä, lasten koulukäyntiä, arjen turvallisuutta, ravintolaillallisia, elämyksiä, harrastuksia, vapaaehtoistyötä ja irtautumisia arjesta. Kaipaamme toisiamme.

Kun mietimme kaikkea edellä mainittua, voimme todeta, että kaikki ammatit ja yritykset ovat omalla tavallaan yhteiskunnan kannalta kriittisiä ja jokaisella meistä on oma, merkittävä tehtävämme.

Epidemia hellittää ja loppuu aikanaan, sen tarkkaa päättymispäivää emme tiedä. Ainakin näiden asioiden toivoisin tästä kriisistä jäävän voimaan: Ymmärryksen siitä, että toimiva yhteiskunta on tärkeä ja vastuu kantaa, mutta erityisesti – jokainen ihminen on tärkeä.

Päivi Laajala on Oulun kaupunginjohtaja.