Johnson saa nyt ha­lua­man­sa nopean bre­xi­tin ensi kuussa – hä­vin­neen työ­väen­puo­lueen sisällä alkanee val­ta­tais­te­lu

Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa. Hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu.

Boris Johnsonin konservatiivit olivat matkalla kohti murskavoittoa torstaisissa parlamenttivaaleissa.
Boris Johnsonin konservatiivit olivat matkalla kohti murskavoittoa torstaisissa parlamenttivaaleissa.
Kuva: WILL OLIVER

Johnsonin konservatiivit olivat saamassa parlamenttivaaleissa murskavoiton. Hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin konservatiivit saivat murskavoiton torstaisissa parlamenttivaaleissa.

Kun enää 13 paikkaa oli auki, konservatiivit olivat saamassa 650-paikkaiseen parlamentin alahuoneeseen 365 paikkaa, eli selvän enemmistön. Tässä on parannusta entiseen 72 paikkaa. Tulos on parempi kuin mitä moni oli odottanut.

Työväenpuolueelle jäisi 203 paikkaa. Puolue menettäisi 41 paikkaa.

Johnson kommentoi, että "tämä on voimakas mandaatti saada brexit tehdyksi". Johnson suunnittelee Britannian eroavan EU:sta ensi kuussa.

Pääministerin odotetaan nyt ryhtyvän työntämään brexit-sopimusta läpi parlamentissa, asian toinen käsittely on luvassa ensi viikon perjantaina. Uuden enemmistön turvin hän pystyy työskentelemään ilman apupuolueiden kuten Pohjois-Irlannin DUP:n tukea.

Opposition työväenpuolue on hävinnyt paikkoja alueilla, joilla äänestettiin Britannian EU-eron puolesta vuoden 2016 kansanäänestyksessä.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi, että hänen puolueensa oli pannut eteenpäin "toivon manifestin" mutta "brexit on polarisoinut niin paljon debattia, että se on mennyt yli normaalista poliittisesta keskustelusta".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kommentoi Twitterissä, että "Boris oli saamassa ison voiton" vaaleissa.

Lopullinen häviö brexitin vastustajille

Murskavoitto konservatiiveille merkitsee lopullista häviötä brexitin vastustajille, jotka suunnittelivat vielä uutta kansanäänestystä aiheesta. EU-ero on saanut Britanniassa aikaan viime aikojen suurimmat mielenosoitukset.

Konservatiivien voitto on suurin sitten Margaret Thatcherin voiton vuonna 1987.

– Mielestäni tämä näyttää historialliselta vaalilta, joka antaa meille, tälle uudelle hallitukselle, mahdollisuuden kunnioittaa Britannian kansan demokraattista tahtoa, Johnson sanoi voitettuaan paikkansa Uxbridgessä.

Vaalit hävinnyt työväenpuolue saattaa joutua nyt sisällissotaan puoluetta kontrolloivien sosialistien ja valtaa vaativien maltillisten välillä. Corbyn sanoi eroavansa ennen seuraavia vaaleja. Hän aikoi kuitenkin säilyttää johtajan paikkansa vielä jonkin aikaa. Moni hänen puolueessaan haluaa Corbynin lähtevän heti.

Skotlanti pyristelee Johnsonia vastaan

Skotlannin tilanne on mielenkiintoinen. Skotlannin kansallispuolue SNP voitti siellä vaalit selvästi, mikä merkitsee Skotlannin itsenäistymishankkeen nytkähtämistä jälleen eteenpäin. SNP sai vaaleissa yli kolme neljäsosaa jaettavina olevista paikoista Lontoon parlamenttiin. Paikkoja tulisi SNP:lle 48.

SNP:n johtaja ja Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoi, että Skotlanti oli lähettänyt "hyvin selvän viestin" siitä, että se ei halua Boris Johnsonin konservatiivista hallitusta ja että Johnsonilla ei ollut mandaattia viedä Skotlanti ulos EU:sta.

Sturgeonin mukaan skoteilla on nyt edessään uusi kansanäänestys, jossa he pääsevät äänestämään omasta tulevaisuudestaan.

Liberaalidemokraatit ovat saamassa parlamenttiin 11 paikkaa ja vihreät yhden. Liberaalidemokraateista menetti paikkansa muun muassa Skotlannista ehdolla ollut puolueen johtaja Jo Swinson, joka vielä muutama viikko sitten sanoi haluavansa pääministeriksi.