Jo­hau­gil­le vä­li­ai­kai­nen kil­pai­lu­kiel­to, hiih­tä­jän nimeä kan­ta­vien tuot­tei­den myynti kas­va­nut

Hiihtäjätähti Therese Johaugille on määrätty kahden kuukauden väliaikainen kilpailukielto dopingista, kertovat Norjan antidopingviranomaiset.

Therese Johaug kertoi kielletyn aineen olleen peräisin huulivoiteesta. Therese Johaug oli viime kauden ykkösnimi naisten maastohiihdossa. Norjassa moni uskoo hänen syyttömyyteensä.
Therese Johaug kertoi kielletyn aineen olleen peräisin huulivoiteesta.
Therese Johaug kertoi kielletyn aineen olleen peräisin huulivoiteesta.
Kuva: HAKON MOSVOLD LARSEN

Hiihtäjä Therese Johaug ei aio valittaa väliaikaisesta kilpailukiellostaan. Näin sanoo Johaugin asianajaja Christian B. Hjort norjalaisen uutistoimiston NTB:n mukaan.

Hjortin mukaan Johaug "keskittyy nyt pääasiaan", mitä asianajaja Hjort kuvailee "täydelliseksi vapautukseksi".

Johaug määrättiin tänään kahden kuukauden väliaikaiseen kilpailukieltoon dopingista. Asian käsittely on yhä Norjassa kesken, ja nyt määrätty kilpailukielto ei ole välttämättä Johaugin lopullinen rangaistus.

- Tämä on raskasta, mutta pärjään. Nyt keskityn tärkeimpään eli työskentelyyn täydellisen vapauttamisen puolesta. Odotan asian perusteellista ja täydellistä käsittelyä niin nopeasti kuin mahdollista, Johaug sanoi Norjan hiihtoliiton tiedotteessa.

Norjan hiihtoliitto ja Johaug ovat kertoneet, että dopingkäry johtui huulivoiteesta, jolla oli hoidettu Johaugin auringon polttamia huulia harjoitusleirillä Italiassa. Norjan hiihtoliiton mukaan käryyn johtaneen rasvan nimi on Trofodermin. Se sisältää urheilussa kiellettyä clostebolia, joka on anabolinen steroidi. Anaboliset steroidit edistävät lihaskasvua ja urheilusuorituksesta palautumista.

Saarinen: Järjestelmän
uskottavuus koetuksella

On hyvä asia, että Therese Johaugin dopingkäryyn reagoitiin vihdoin jollain tavalla. Näin sanoi Suomen maajoukkuehiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen kuullessaan Johaugin väliaikaisesta kilpailukiellosta.

Johaugin dopingkäry tuli julki viime viikon torstaina, mutta hänen kahden kuukauden väliaikaisesta kilpailukiellostaan ilmoitettiin tänään.

Saarinen odottaa, että asiasta tehdään tarvittavat lisätutkimukset ja että lopullinen rangaistus on sääntöjen mukainen.

- Järjestelmän uskottavuus on nyt koetuksella. Odotan reilua, sääntöjen mukaista rangaistusta. Kaikille on oltava samat säännöt, harjoitusleiriltä Italiasta puhelimitse tavoitettu Saarinen painotti.

Johaug-tuotteiden myynti nousi

Therese Johaugin nimellä myytävien tuotteiden myynti nousi hiihtäjätähden dopingkäryn tultua julki, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Johaug-tuotemerkistä vastaavan Active Brandsin johtoportaaseen kuuluva Öystein Bråta kertoi NRK:lle, että kauppa Johaug-nettikaupassa kävi erittäin hyvin viime viikonloppuna.

- Se oli parempaa kuin minään viikonloppuna aiemmin, Bråta kehui.

Therese Johaug oli viime kauden ykkösnimi naisten maastohiihdossa. Norjassa moni uskoo hänen syyttömyyteensä.
Therese Johaug oli viime kauden ykkösnimi naisten maastohiihdossa. Norjassa moni uskoo hänen syyttömyyteensä.
Kuva: KARL-JOSEF HILDENBRAND

Kaupan alan professori Tor W. Andreassen ei ole yllättynyt siitä, että Johaug-tuotteiden myynti on noussut. Hänen mukaansa osa ihmisistä osoittaa Johaugille tukea ostamalla hänen nimellään myytäviä tuotteita. Professori myös mainitsee, että dopingkohu on nostanut Johaugin tunnettavuutta ja sen myötä myyntiä.

Norjalaisen uutistoimiston NTB:n mukaan yksikään isoista urheiluvälinekaupoista ei ollut tänään iltapäivään mennessä lopettanut Johaug-tuotteiden myyntiä.

Juttua muokattu 12:56: Johaugin kilpailukielto on väliaikainen, eikä välttämättä lopullinen rangaistus.