Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Sosiaalinen media: Jaakko ja Niina Polon pa­ri­suh­de­huu­mo­ri kerää jopa mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja Ins­ta­gra­mis­sa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Jo pelkkä nuoruus riittää ui­guu­rin pas­sit­ta­mi­seen van­ki­lei­ril­le Kii­nas­sa

Human Rights Watch sai haltuunsa leirille lähetettyjen kahdentuhannen uiguurin listan.

Uiguurien oikeuksien ajajat osoittivat elokuussa mieltään Kiinan pakkotoimia vastaan Eiffel-tornin lähistöllä Pariisissa.
Uiguurien oikeuksien ajajat osoittivat elokuussa mieltään Kiinan pakkotoimia vastaan Eiffel-tornin lähistöllä Pariisissa.
Kuva: MOHAMMED BADRA

Kiinan uiguurivähemmistölle tarkoitetun vankileirin asukkaiden listan vuotaminen julkisuuteen paljastaa, millä perusteille näitä musimivähemmistön edustajia on määrätty leireille. Syyksi riittää vaikkapa nuoruus tai puhuminen omaiselle, joka asuu ulkomailla.

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön (HRW) paljastamasta listasta kertovat Reuters ja Guardian-lehti.

Uiguurivähemmistön asuttamalla Luoteis-Kiinan Xinjiangin alueella on käytössä laaja "ennustavan politiikan" ohjelma (IJOP), joka jäljittää yksilöiden henkilökohtaisia verkostoja, internetin käyttöä ja päivittäistä elämää.

HRW:n käsiinsä saamalla listalla on yli 2 000 etnistä uiguuria Xinjiangin Aksun prefektuurista.

"Tukahdutustoimet turboahdetaan teknologialla"

Lista on vuodelta 2018 ja siinä on Xinjiangin uiguurien nimiä, puhelinnumeroita sekä leirille joutumisen syyt. Muita syitä ovat muun muassa Koraanin lukeminen, uskonnollinen vaatetus tai ulkomailla käynti.

– Aksu-lista on ensimmäinen kerta, kun olemme nähneet IJOP:n toiminnassa pidättämässä ihmisiä, sanoi HRW:n Maya Wang.

– Se antaa näkymän siihen, miten Kiinan brutaalit tukahdutustoimet Xinjiangin turkkilaisia muslimeja kohtaan turboahdetaan teknologialla.

HRW ei turvallisuussyistä kertonut, miten se oli saanut listan haltuunsa. Kiinan ulkoministeriöstä ei heti kommentoitu listan sisältöä.

YK:n asiantuntijoiden mukaan Xinjiangin vankileireille on jossain vaiheessa vangittu ainakin miljoona etnistä uiguuria, jotka ovat enimmäkseen muslimeja ja jotka puhuvat turkkilaista kieltä.

Kiina: Leireiltä on valmistuttu ja palattu kotiin

Kiina mukaan vahvasti vartioidut leirit ovat kasvatuksellisia ja ammatillisia instituutteja, ja että kaikki siellä olleet ovat "valmistuneet" ja palanneet kotiin. Pääsyä leireille on rajoitettu ja leirien väitettyä sulkemista ei ole pystytty riippumattomasti varmentamaan.

HRW sanoi pystyneensä vahvistamaan listalla olleiden ihmisten identiteetin ulkomailla asuvien uiguurien avulla.

Järjestön mukaan lista on todiste siitä, että hallitus valitsee leireille uiguureja perustuen uskontoon, henkilösuhteisiin, kontakteihin ulkomailla asuviin sukulaisiin ja jopa siihen, että "on syntynyt 1980-luvun jälkeen".

Myös sellaiset syyt kuten älypuhelimen jatkuva sammuttaminen, "epävakaat ajatukset" ja "yleinen epäluotettavana oleminen" riittävät vankileirille siirtoon.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiina on Xinjiangissa myös määrännyt ihmisiä pakkotyöhön sekä syyllistynyt naisten joukkosterilointeihin, uskonnon harjoittamisen rajoittamiseen sekä kulttuurin ja kielen tukahduttamiseen. Kyse on niiden mukaan kulttuurisesta kansanmurhasta.