Jesse Pul­ju­jär­vi teki kak­si­vuo­ti­sen NHL-so­pi­muk­sen Ed­mon­to­nin kanssa – jatkaa Kär­pis­sä har­joi­tus­lei­riin saakka: "Hän löysi täällä pe­li-ilon ja it­se­luot­ta­muk­sen­sa ta­kai­sin"

Viime kaudesta saakka kärppäpaidassa pelannut Jesse Puljujärvi palaa NHL:ään.
Viime kaudesta saakka kärppäpaidassa pelannut Jesse Puljujärvi palaa NHL:ään.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kaleva julkaisee torstain aikana Jesse Puljujärven laajemman haastattelun verkkolehdessä.

Jesse Puljujärvi on solminut kaksivuotisen sopimuksen NHL-seura Edmonton Oilersin kanssa. Seura kertoi uutisen Twitter-tilillään keskiviikkona.

Kärpät kertoo verkkosivuillaan, että Puljujärvi jatkaa joukkueen riveissä vielä Oilersin harjoitusleirin alkuun asti lainasopimuksella. NHL-kauden on tarkoitus alkaa 1. tammikuuta.

Puljujärven ensimmäisen kauden peruspalkka on 900 000 dollaria ja toisen 1,45 miljoonaa dollaria. Näin sopimuksen kokonaisarvo nousee reiluun kahteen miljoonaan dollariin.

22-vuotias Puljujärvi palasi Kärppiin viime kaudeksi. Hän pelasi Kärppien ykkösketjussa 56 runkosarjan ottelua, joissa tehopistesaldo oli 24+29=53. Ykkösketjussa Puljujärven rinnalla pelasivat Juho Lammikko ja Mika Pyörälä.

Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho kuvailee seuran tiedotteessa, että Puljujärvi on hyvä esimerkki siitä, ettei paras polku NHL:ään ole aina suorin mahdollinen.

– Olemme erittäin iloisia, että pystyimme auttamaan Jesseä saavuttamaan sen, minkä takia hän Kärppiin palasi. Hän löysi täällä peli-ilon ja itseluottamuksensa takaisin, ja lähtee Pohjois-Amerikkaan piirun verran valmiimpana pelaajana, Aho kommentoi.

Puljujärven tarinassa on riittänyt viime vuosina käänteitä, draamaa ja isoja otsikoita. Aiemmin näytti jo siltä, että Tornion kasvatti on pelannut viimeiset ottelunsa Edmontonissa.

Hän ajautui legendaarisessa seurassa turhauttavaan piirileikkiin, jossa nuorukaista pompoteltiin NHL:n ja farmiliiga AHL:n välillä. Tapa, jolla Edmonton kohteli ykkösvaraustaan, herätti ihmetystä. Toki myös Puljujärven omat esitykset NHL-ympyröissä jättivät paljon toivomisen varaa, eikä hyökkääjä saanut näyttöpaikoissa tuotua vahvuuksiaan esiin kuin väläyksittäin.

Huolestuttavinta oli, että Puljujärvi näytti menettäneen Pohjois-Amerikassa osan pelaamisen riemusta.

Tuo riemu, Eurooppaa suurempi itseluottamus ja leveä hymy olivat hänen tavaramerkkejään esimerkiksi vuoden 2016 ikimuistoisissa MM-kotikisoissa, jotka päättyivät Helsingin Areenassa Nuorten Leijonien kultajuhliin.

Edmontonin ja pelaajan välille kiertynyttä umpisolmua kuvasti, että kesällä 2019 Puljujärven agentti Markus Lehto vahvisti pyytäneensä asiakkaalleen siirtoa toiseen seuraan.

Lehto painotti, että Puljujärvi tarvitsee NHL-uralleen uuden alun.

Reilu vuosi sitten tuskin kukaan uskoi, että paikka uudelle alulle löytyy juuri Edmontonista.

– Edmonton on hyvä paikka kenelle tahansa nuorelle pelaajalle, mutta ei enää Jesselle, Lehto totesi tuolloin Edmonton Journal -lehden mukaan.

Aika teki lopulta tehtävänsä ja pehmensi näkemyksiä molemmissa leireissä. Toisaalta Edmontonin organisaation avainpaikoilla päätöksiä tekivät nyt uudet ihmiset, joiden kanssa Puljujärvi voi aloittaa työt puhtaalta pöydältä.

Edmontonin toimitusjohtaja Ken Holland on yksi NHL:n kokeneimpia ja arvostetuimpia kabinettipelureita. Ehkä Holland näki kaiken hälyn keskeltä olennaisen ja ymmärsi, että henkisen kasvunsa myötä Puljujärvi voi jatkossa olla odotusarvojensa mukainen, olennaista lisäarvoa joukkueelleen tuova pelaaja myös maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa.

Holland kehui Puljujärveä viime kauden aikana "aika pirun hyväksi lupaukseksi" ja muutenkin hänen puheistaan on välittynyt aito arvostus, jonka vastapainona Puljujärvi on saanut Edmontonissa paljon kritiikkiä ja vähättelyä osakseen, varsinkin medialta.

Edmonton tarvitsee Puljujärven ratkaisuvoimaa ja Puljujärvi Edmontonin tarjoamaa tilaisuutta – sitä, että hän voi näyttää kaikille olevansa hyvä NHL-pelaaja.

Puljujärven ajatusten muuttumisesta antoi viitteitä viime kesäkuun alkuun ajoittunut kommentti.

Kun Kaleva tiedusteli Puljujärveltä Edmontoniin paluun mahdollisuutta, kertoi vastaus rivien välistä enemmän kuin vain lauseen kuusi sanaa: "Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan."

Juttua päivitetty torstaina kello 12.59 Puljujärven sopimuksen rahallisen arvon yksityiskohtien suhteen.