Jau­ho­jär­vi johtaa Suomen miehet viestin mi­ta­li­tais­te­luun, tässä hiih­to­jär­jes­tys

Sami Jauhojärvi hiihtää perjantaina 4x10 kilometrin arvokisaviestiä kymmenennen kerran urallaan.

Sami Jauhojärvi johdattaa Suomen viestimiehet mitalitaistoon.
Sami Jauhojärvi johdattaa Suomen viestimiehet mitalitaistoon.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Sami Jauhojärvi hiihtää perjantaina 4x10 kilometrin arvokisaviestiä kymmenennen kerran urallaan. Jauhojärvi on kokenut viestimiehenä murheen alhot, menestystoiveiden hautautumisen yhteen huonoon osuuteen ja yhden mitalinkin.

- Joukkue on tasan niin vahva kuin sen heikoin lenkki, Jauhojärvi sanoi torstaina joukkueen mediatilaisuudessa.

Perjantaina kotiyleisön edessä suomalaisilla on pitkästä aikaa taas sauma kirkastaa matkan mitalitilastoa. Jauhojärven viestiuralla vuodesta 2005 lähtien Suomi on yltänyt vain kertaalleen mitalille, menestyksekkäissä kahdeksan hiihtomitalin MM-kisoissa Tshekin Liberecissä.

Silloin, kahdeksan vuotta sitten, Ville Nousiainen ankkuroi suomalaiset pronssille.

Uransa ensimmäisessä arvokisaviestissä MM-Oberstdorfissa Jauhojärvi oli ankkuri, mutta siitä asti hän on aina hiihtänyt perinteisen hiihtotavan osuudella. Perjantaina hän hiihtää avausosuudella, kuten viisi kertaa aiemminkin.

- Toivottavasti ei kahta ilman kolmatta, Lahden hiihdoistaan tyytyväinen Jauhojärvi arvioi. Hän oli jo sunnuntain pariviestissä iskussa, ja myös 15 kilometrin seitsemäs sija osoitti kovaa kuntoa.

Kakkososuuden Iivo Niskasen kuntoa ei tarvitse epäillä. Vaikka 15 kilometrin maailmanmestaruuden hulina nipisti yöunia, onnellinen ei tunne väsymystä.

Niskasen mukaan koko joukkue on nostanut tasoaan viime vuodesta.

- Sen huomasi jo syksyn leireillä, että tilanne oli hyvä. Toivottavasti onnistumme huomenna.

Lehtonen nyt kunnossa

Suomen kvartetti on Lahdessa täsmälleen sama kuin kolme vuotta sitten Sotshin olympialaisissa. Silloin Suomi jakoi kärkipaikan Jauhojärven ja Niskasen osuuksien jälkeen, mutta Lari Lehtonen romahti kolmososuudella, ja Suomi putosi lopulta kuudenneksi.

- Tilanne on nyt aivan erilainen, Lehtonen tiivisti.

Hän on huomattavasti paremmassa kunnossa kuin kolme vuotta sitten. Viesti oli yksi Lehtosen MM-kotikisojen pääkisoja jo kesästä alkaen, ja kun on kunnossa, pääsee myös edustustehtäviin.

- Otetaan se mitali pois, kolmannella osuudella hiihtävä Lehtonen sanoi luottavaisena.

Ankkuri Matti Heikkinen ei ole ollut Lahdessa parhaimmillaan, mutta jyväskyläläisestä löytyy taistelutahtoa viestiin omien kisojen pettymyksestä huolimatta.

- Tunteita tulee ja menee, Heikkinen tiivisti ja toivoi viestipäiväksi räntäsadetta pakkaa sekoittamaan.

Viestin mitalisuosikit on helppo lukea Lahden aiempien päivien tuloslistoista. Ruotsi ja Norja ovat yhä ilman henkilökohtaista miesten viestimitalia, joten niillä on viestiin kovat odotukset.

- Perinteiset maat Norja, Venäjä, Ruotsi ovat tiukimmat vastukset. Toivottavasti saadaan viesti, joka ratkeaa vasta loppukahinoissa, Niskanen sanoi.

KatsoLahden MM-kisojen ohjelma ja aikataulu.

Kaikki maailmanmestaruuskisojen jutut löydät MM-hiihtojen aihesivulta.