Jä­te­säi­liön sisältö yhä ar­voi­tus, ta­voit­tee­na jääh­dyt­tää aine

Vihtavuoren tehdasalueella savuavan kontin sisällöstä ei ole vieläkään tietoa.

Vihtavuoren tehdasalueella savuavan kontin sisällöstä ei ole vieläkään tietoa. Forcit Oy:n riskienhallintajohtaja Matti Vähäpassi kertoi tiedotustilaisuudessa, että reagoivassa säiliössä on asiakkaalta tullutta emulsioräjähdysainetta.

Vihtavuoreen tulee jätettä myös tehdasalueen ulkopuolelta työmailta. "Siksi me emme voi tietää, mitä sinne on joutunut", Vähäpassi sanoi.

Tällä hetkellä on tavoitteena saada kontissa tapahtuva reaktio rauhoittumaan.

Kontin läpi juoksutetaan robotin avulla kylmää vettä, ja lämpötila on saatu pysymään 60-65:ssä asteessa. Tilanne on muutenkin vakaa. Värin perusteella säiliöstä purkautuu tällä hetkellä pääasiassa vesihöyryä. Jos väri muuttuisi esimerkiksi keltaiseksi, se olisi merkki vaarallisemmasta reaktiosta.

Toinen vaihtoehto olisi siirtää kontti pois nykyiseltä paikaltaan, mutta se ei tässä tilanteessa tule Vähäpassin mukaan kysymykseen.

Tässä vaiheessa on vaikea arvioida sitä, kuinka kauan tilanne Laukaassa jatkuu.

Jos kontti räjähtäisi, siitä aiheutuisi mittavat vahingot. Alueelle on sijoitettu yhteensä 200 kontillista räjähdysainejätettä. Lisäksi jätekonttien vieressä on räjähdysainevarasto, jossa on noin 40 tonnia räjähdysainetta. Yhteensä alueella on noin 150 tonnia räjähdysainetta.