Janita lähti unel­mien perässä Jenk­kei­hin

Laulajatähti Janitan elämä muuttui lähes yhdessä yössä 13-vuotiaana, kun hänen ensimmäinen levynsä ilmestyi.

Janitan mielestä paras tapa opiskella laulua on kuunnella musiikkia ja laulaa mukana.
Janitan mielestä paras tapa opiskella laulua on kuunnella musiikkia ja laulaa mukana.

Laulajatähti Janitan elämä muuttui lähes yhdessä yössä 13-vuotiaana, kun hänen ensimmäinen levynsä ilmestyi. Hän muutti New Yorkiin 17-vuotiaana. Laukut pakattiin, koska Janitan musiikillinen partneri ja hänen nykyinen aviomiehensä Tomi Ervi halusi kokeilla mahdollisuuksia ulkomailla.

"Yksin en olisi lähtenyt vielä silloin, mutta varmaan myöhemmin. Haluan nähdä maailmaa ja katsoa, mihin rahkeet riittävät, vaikka välillä pelottaakin hirveästi", Janita paljastaa.

Ensimmäinen vuosi Amerikassa meni kotiutumiseen. Sen jälkeen alkoi tuntua, että sinne voisi jäädä pysyvämmin.

"Aluksi en oikeastaan edes tykännyt Nykistä. Se oli niin iso kaupunki ja jotain sellaista, mitä en ollut ikinä kokenut. Myöhemminkin on ollut hetkiä, jolloin olen tuntenut itseni tosi yksinäiseksi, mutta kun aika kuluu, ajatukset ja tunteet muuttuvat ja menevät ohi."

Janita kertoo oppineensa laulamaan ennen kuin puhumaan. Kolmevuotiaana hän alkoi soittaa pianoa ja jatkoi sitä kymmenen vuotta. Ensimmäinen koelaulu kymmenvuotiaana poiki muun muassa Disneyn satukasettien tekoa.

Alkuaika muusikkona oli sekä ihanaa että hämmentävää aikaa. Hän esiintyi ensimmäistä kertaa bändin kanssa ja median edessä täytyi olla mahdollisimman fiksu ja filmaattinen. Janita sai julkisuudessa osakseen negatiivistakin arvostelua.

"Olin järkyttävän ujo tyttö. Paineet kasautuivat. Pääsin kuitenkin myös toteuttamaan unelmiani ja tekemään sellaisia asioita, joista sen ikäiset vain haaveilevat. "

Amerikassa vietetyn 11 vuoden aikana ujous on karissut, mutta suomalainen sielu on säilynyt. Janita käy Suomessa pari kertaa vuodessa.

"Nykyään olen paljon maalla, ajelen mönkijällä ja hengailen siskon perheen kanssa. Ja on Helsingin yöelämässäkin aika hauskaa", Janita nauraa.

Jenkeissä Janita nauttii eniten erilaisista kulttuureista, ihmisistä ja vaikutteista. Suomesta hän kaipaa muun muassa perheen ja ystävien tukiverkkoa.

"Aluksi oli vaikea tietää, miten pitäisi toimia tietyissä sosiaalisissa tilanteissa. Sitä täytyy opetella vieläkin. Myös epätietoisuus tulevaisuudesta huolettaa. Täällä ihmiset tuntuvat tietävän paremmin, miten elämä menee ja milloin on hyvä aika tehdä mitäkin."

Janita elää Nykissä tavallista kotielämää kerrostalokaksiossaan. Lisäksi hän tanssii, joogaa sekä kirjoittaa runoja ja musiikkia.

"Käyn myös paljon ulkona kavereiden kanssa. Ja minulla on tosi kiva pyörä, jolla ajelen ympäri New Yorkia.

Janita on julkaissut Suomessa kuusi ja Yhdysvalloissa kaksi levyä. Uusin Seasons Of Life -levy julkaistiin helmikuun lopussa Suomessa ja viime toukokuussa Yhdysvalloissa, missä se on menestynyt jazzradioiden soittolistoilla. Levy julkaistaan myöhemmin myös Japanissa, Taiwanissa ja mahdollisesti Kanadassa.

Arja Kangasniemi, STT