Jal­ka­pal­lo­val­men­ta­ja häi­rit­si ala­ikäis­tä sek­suaa­li­ses­ti – sai potkut, mutta jatkoi uuteen seuraan

Pelaajan rohkeus puhua asiasta paljasti tapauksen Palloliitolle.

Helsinki

Suomen Palloliitto on saanut tietoonsa, että sen jalkapallon jäsenseuran valmentaja on syyllistynyt seksuaaliseen häirintään tapahtuma-aikana alaikäistä pelaajaa kohtaan. Tyttö oli tuolloin 15-vuotias.

Palloliitto kertoi verkkosivuillaan, että se on pyytänyt tapauksesta selvitykset valmentajalta ja valmentajan entiseltä ja nykyiseltä seuralta sekä ollut yhteydessä pelaajan vanhempiin ja Suomen urheilun eettiseen keskukseen (Suek). Valmentaja on asetettu toistaiseksi valmennuskieltoon nykyisessä seurassaan.

Tapaus tuli yllättäen ilmi torstaina koronapandemian takia peruuntuneen tyttöjen Stadi Cupin podcast-tallennetta nauhoitettaessa.

Nykyisin 16-vuotias pelaaja oli ohjelmassa kertonut kärsineensä viimeksi kuluneen vuoden aikana motivaatio-ongelmista. Hän sanoi syyksi entisen valmentajansa sosiaalisessa mediassa ja viestein tapahtuneen seksuaalisen häirinnän.

– Se oli aika iso paikka, ja tuntui siltä, ettei enää ollenkaan haluaisi jatkaa futista, pelaaja kuvaili.

Tapaus vaivaa ajoittain

Häirinnän kohteeksi joutunut pelaaja kertoi lopulta vanhemmilleen, jotka veivät asian seuralle tiedoksi. Valmentajan kuulemisen jälkeen seura irtisanoi tämän viime vuoden heinäkuussa.

Palloliiton mukaan seura on pääkaupunkiseudulta.

Pelaajan vanhemmat selvittivät viesteihin myös poliisin kannan, mutta viestit eivät täyttäneet viranomaisten mukaan rikoksen tunnusmerkistöjä.

Pelaaja pelaa edelleen jalkapalloa, ja peli-ilo on vähitellen palautunut. Häirintätapaus vaivaa häntä kuitenkin ajoittain.

Entinen seura panttasi tietoa

Palloliitto on pyytänyt valmentajan entiseltä seuralta selvitystä, miksi liitto ei saanut asiasta tietoa aiemmin.

Sen sijaan valmentajan nykyistä seuraa Palloliiton seurapalvelujohtaja Timo Huttunen kiittää esimerkillisestä ja vastuullisesta asian hoitamisesta.

– Yhteistyö pelaajan, perheen sekä seuran kanssa on ollut erittäin avointa, mikä on auttanut asian selvittämisen suhteen, Huttunen kehuu.

Palloliitto tuomitsee jyrkästi valmentajan valta-aseman väärinkäytön ja pitää äärimmäisen sekä erityisen tuomittavana alaikäiseen kohdistunutta seksuaalista häirintää.