Pääkirjoitus: Asun­to­kau­pan krii­si­vai­he sekä lyö että hellii

Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa tar­jot­tu oudon ha­jui­nen jau­he­li­ha­keit­to tut­ki­taan la­bo­ra­to­rios­sa

ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Jääkö turve käyt­tä­mät­tä ko­ko­naan? – höpinät siitä, että ura­koit­si­jat voivat kou­lut­tau­tua vaikka tuu­li­voi­ma­loi­den huol­ta­jik­si otetaan maa­kun­nas­sa ih­me­tel­len vastaan

Alueemme maataloustuottajat ovat erityisen huolestuneita turpeen kohtelusta osana EU:n yhteistä ilmastopolitiikkaa. EU:n tasolla asetetut tavoitteet näyttävät toteutuvan turpeenkäytön vähentämisen osalta kymmenen vuotta tavoiteltua aiemmin. Nyt turpeen käytössä on menty jo puoleen siitä, missä oltiin vielä kymmenen vuotta sitten.

Suurin syy nopealle muutokselle on päästöoikeuksien hinnan kiristyminen, johtuen turpeen luokittelusta päästöjen osalta uusiutumattomaksi – samalla tavalla kuin kivihiili, maakaasu ja öljy. Polttoturpeen käytön hinta on käytännössä tuplaantunut vuodesta 2017 vuoteen 2021.

Muutos on ollut nopeudessaan hallitsematon. Turvealan yrittäjillä on huoli siitä, miten esimerkiksi ympäristötoimia voidaan toteuttaa avatuilla soilla, jos elinkeinotoiminta ja tuloja tuottava tekeminen loppuu muutoksessa kuin seinään.

On vaikea kuvitella tilanteen kehityksen olevan miellyttävää edes niille poliitikoille, jotka ovat päätöksillään saaneet aikaan turpeen käytön hallitsemattoman alasajon ja elinkeinotoiminnan sekä työpaikkojen poistumisen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.