Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

It­se­mur­hien mää­räs­sä huo­les­tut­ta­va käänne – Mie­len­ter­veys­seu­ra pelkää it­se­mur­hien li­sään­ty­vän tu­le­vi­na vuosina

Vuosia laskusuunnassa ollut itsemurhien määrä kääntyi vuonna 2016 kasvuun.

Arkistokuva itsemurhan uhrien muistoksi järjestetystä kynttilätapahtumasta.
Arkistokuva itsemurhan uhrien muistoksi järjestetystä kynttilätapahtumasta.
Kuva: Leinonen Jukka

Suomen Mielenterveysseura pelkää itsemurhien lisääntyvän tulevina vuosina.

Itsemurhien määrä on Suomessa laskenut selvästi 2000-luvulla. Huomattava laskusuunta alkoi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulta ja jatkui aina vuoteen 2015.

Kun vielä vuonna 2009 itsemurhia tehtiin Suomessa 1 034, vuonna 2015 määrä oli enää 731. Hyvään kehitykseen tuli särö vuonna 2016. Itsemurhien määrä kasvoi 56 tapauksella, vajaalla kahdeksalla prosentilla.

– Se voi olla satunnaisvaihtelua, mutta nousu on sen verran iso, että pitää olla huolissaan. Kyseessä voi olla trendimuutos, mutta emme voi sitä vielä varmuudella sanoa, Suomen Mielenterveysseuran kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck sanoo.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen. Jutun sisältämät grafiikat eivät välttämättä toimi kaikilla selaimilla ja mobiililaitteilla. Grafiikan latautuminen voi kestää hetken.

 

Untitled infographic
Infogram

Pohjois-Suomen maakuntien tilanne näyttäytyy jotakuinkin samanlaisena kuin koko maan tilanne: jokaisessa kolmessa maakunnassa vuoden 2016 luvut olivat vuotta 2015 suuremmat.

Wahlbeckpohtii, että turvapaikanhakijatilanne on saattanut osaltaan vaikuttaa määrän kasvuun.

– Meillä on paljon haavoittuneessa asemassa olevia turvapaikanhakijoita, joiden keskuudessa on ollut jonkin verran itsemurhia. Se ajatus on ollut mielessä, että näkyykö tämä tilastoissa.

Mielenterveysseura on huolissaan tulevien vuosien kehityksestä muuttuneen alkoholilain vuoksi. Seura arvioi, että alkoholin kokonaiskulutus kasvaa, ja tämä näkyy aikanaan myös itsemurhaluvuissa.

– Suomessa nämä asiat seuraavat aika tiukasti toisiaan. Alkoholin kulutus on laskenut 2010-luvulla ja samaan aikaan itsemurhien määrä on pienentynyt ennen vuotta 2016.

Juuri muutettu alkoholilaki esimerkiksi vapautti vahvemmat oluet ja lonkerot ruokakauppoihin. Alkoholilakiin tehtiin myös muita muutoksia.

– Olemme valitettavan vakuuttuneita, että alkoholiongelmat nyt kasvavat ja sen myötä itsemurhat. Ulkomailta on esimerkkejä siitä, että kun on löyhennetty alkoholipolitiikkaa, se on lisännyt itsemurhien määrää.

Wahlbeck painottaa, että nyt on panostettava itsemurhia ehkäisevään työhön enemmän.

– Varsinkin matalan kynnyksen välitöntä avohoitoa tarvitaan. Itsetuhoisuudessa on kyse sellaisesta kriisistä, jolloin apua tarvitaan heti. Ei voida odottaa viikkoja.

Vuoden 2016 huonontuneet luvut selittyvät kokonaan miesten lisääntyneillä itsemurhilla.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

 

Untitled infographic
Infogram

– Avun tarjonta ehkä kohtaa paremmin naisten tarpeita. Naiset ovat ehkä paremmin valmiita keskustelemaan ja verbalisoimaan tunneasioita. Ehkä miehille hieman erilainen toimintapa voisi olla parempi, enemmän toimintaan perustuva lähestymistapa.

Esimerkeiksi Wahlbeck ottaa vaikkapa lenkkiringit tai kalastusporukat, joiden toiminnan ympärille syntyisi kaivattua keskustelua. Tällaista toimintaa mielenterveyspalveluissa on vielä vähänlaisesti.

– Suomessa itsemurhat on ongelma, joka liittyy erityisesti miesten ongelmiin ja heidän vaikeuksiinsa hakea ja saada apua.

Perinteisesti itsemurhia tehdään Suomessa suhteellisesti enemmän idässä ja pohjoisessa kuin lännessä ja etelässä.

Wahlbeckin mukaan etenkin syrjäseuduilla tilanne voi olla mielenterveyspalveluiden suhteen vaikea.

– Syrjäseuduilla asuvilla ihmisillä on huonompi palveluiden saatavuus. Isoissa kaupungeissa usein on jo näitä välittömän ja matalan kynnyksen avun paikkoja.

 

Untitled infographic
Infogram

Älä odota, hae apua

Itsemurha on usein monien tekijöiden kasauma. Taustalla voi olla muun muassa masennusta tai muita mielenterveyden ongelmia, päihteiden käyttöä, suorituspaineita, yksinäisyyttä, menetyksiä tai muita vaikeita elämäntilanteita.

Jos läheisesi on itsetuhoinen, älä odota, että hän hakee apua itse tai että itsemurha-ajatukset menevät ohi. Älä lupaa, ettet kerro itsemurhasuunnitelmista muille. Jos voit, huolehdi siitä, ettei itsemurhavälineitä (esimerkiksi aseita tai lääkkeitä) ole helposti saatavilla.

Apua itsetuhoisiin ajatuksiin tai jo itsemurhaa yrittäneelle tarjoaa esimerkiksi valtakunnallinen kriisipuhelin numerossa 010 195 202.

Lähde: Suomen Mielenterveysseura