Ita­lias­sa pi­de­tään hauskaa ilman humalaa

Italiassa alkoholin vaarat otetaan huomioon ja kännääminen on noloa

Giorgia Infantino (vas.) ja Alexandra Angelotti ovat tulleet Italiasta Suomeen vaihto-oppilaiksi. Heitä on opetettu juomaan viinejä jo lapsesta pitäen.
Giorgia Infantino (vas.) ja Alexandra Angelotti ovat tulleet Italiasta Suomeen vaihto-oppilaiksi. Heitä on opetettu juomaan viinejä jo lapsesta pitäen.
Kuva: Katariina Leinonen

”Kun menemme diskoon, saamme yhden drinkin ilmaiseksi, mutta emme kuitenkaan välttämättä juo sen enempää, emme ainakaan humalatilaan asti”, kertoo italialainen Giorgia Infantino, 17.

Infantino ja Alexandra Angelotti, 17, ovat tulleet Italiasta Suomeen viettämään vaihto-oppilasvuotta.

Italiassa 16-vuotiaat voivat ostaa mietoja alkoholijuomia kuten olutta. Vahvempien juomien ikärajana on 18 vuotta.

”Ei kukaan pyydä vanhempia kavereitaan tai muita hakemaan juomia puolestaan. Nuoret eivät kuluta alkoholia samalla tavalla kuin täällä Suomessa”, Infantino sanoo.

Italialaiset nuoret opettelevat juomaan alkoholia kotonaan. Lounaan yhteydessä juodaan lasi viiniä: lihan kanssa punaista ja kalan kanssa valkoista.

Olutta juodaan pitsan kanssa. Joskus ruoan jälkeen otetaan pieni huikka likööriä ruoansulatuksen edistämiseksi.

Vanhemmat antavat juomia nuorille laimennettuina tai vähemmässä määrin kuin itselleen, mutta aikuisetkin juovat korkeintaan yhden lasillisen ateriaa kohden.

”Ei meidän ole pakko tai meidän ei tarvitse juoda – ei kotona eikä silloin, kun haluamme pitää hauskaa.”, Angelotti sanoo.

Infantino ja Angelotti kertovat, että italialaiset eivät juo itseään niin humalaan, että muistikuvat illasta hapertuisivat. Enemmän juodaan esimerkiksi uudenvuoden aattona, mutta silloinkin se tapahtuu vastuullisesti.

”Vanhemmat eivät pidä siitä, että nuoret juovat. Omat vanhempani eivät pidä siitä, että juon yhtään, vaikka ikäni perusteella saankin niin tehdä”, Infantino kertoo.

”Vanhemmat eivät halua lastensa kännäävän humalatilan vaarojen vuoksi. Selvänä pysymällä me myös suojelemme itse itseämme esimerkiksi väkivallalta kaduilla”, Angelotti sanoo.

”Sitä paitsi on noloa olla kännissä diskossa. Jos oma muistisi illalta onkin vähän hämärä, kaikki muut tietävät ihan varmasti, mitä tapahtui”, Infantino kertoo.

Vanhempana, esimerkiksi 20-vuotiaana, alkoholijuomien käyttö on Italiassa suvaitumpaa, sillä vanhempana nuoret pystyvät hallitsemaan juomistaan ja käytöstään tehokkaammin.

”Meidän ei todellakaan tarvitse päästä juomaan joka perjantai. Me osaamme tanssia ilman humaltumista. Tanssi on itseilmaisun keino, jota voimme toteuttaa yhdessä”, Angelotti kertoo.

”Haluamme viettää aikaa ystäviemme seurassa. Täällä ihmisillä on kyllä hauskaa juodessaan, mutta jälkeenpäin heille ei jää hauskasta illasta mitään muistoa”, Infantino kertoo.

”Juttu on siinä, että saa olla ystävien seurassa, diskossa tai ulkona, alkoholin kanssa tai ilman”, Angelotti kertoo.

Italiassa myös olosuhteet ovat erilaiset: neljänkymmenenkahden celsiusasteen lämpötila voi olla vaarallinen – puhumattakaan alkoholin käytöstä niin lämpimässä.

”Meidän täytyy käydä koulua myös lauantaisin, joten emme voi juoda perjantaisin ollenkaan. Italiassa koulu on vaativampaa ja meidän täytyy opiskella enemmän. On pakko pystyä keskittymään”, Angelotti sanoo.


Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.