Iso­van­hem­pien toi­vees­ta totta

Näyttelijä-laulaja Mikko Leppilammen elämässä riittää vauhtia. Perjantaiaamuna Leppilampi osallistuu 8 päivää ensi-iltaan -elokuvan kuvauksiin Helsingissä ja kiirehtii illaksi Ylivieskaan konsertoimaan.

Myös euroviisujen juontoharjoitukset lisäävät Mikko Leppilammen kiireitä. Hän juontaa tapahtuman Jaana Pelkosen kanssa.
Myös euroviisujen juontoharjoitukset lisäävät Mikko Leppilammen kiireitä. Hän juontaa tapahtuman Jaana Pelkosen kanssa.
Kuva: Veli-Pekka Somero/arkisto


Mikko Lempilampi yhtyeineen
keikkailee tänään Ylivieskatalo Akustiikassa. Konsertti alkaa
kello 19.

Näyttelijä-laulaja Mikko Leppilammen elämässä riittää vauhtia. Perjantaiaamuna Leppilampi osallistuu 8 päivää ensi-iltaan -elokuvan kuvauksiin Helsingissä ja kiirehtii illaksi Ylivieskaan konsertoimaan.

Sinkoilun ohessa Leppilampi, 28, valmistautuu Eurovision laulukilpailun juontotehtävään. 12. toukokuuta Leppilampeen ja juontajapari Jaana Pelkoseen kohdistuvat noin sadan miljoonan ihmisen katseet.

Edes Leppilampi ei ole niin itsevarma, että astuisi tv-kameroiden eteen kylmiltään. Lähiaikojen ohjelmassa on loputon liuta viisuaiheisia harjoituksia, kuvauksia ja palavereja.

"Lopputalven ja kevään meno on niin hektistä, että minua kehotettiin raivaamaan kaikki keikkaluontoiset työjutut kalenteristani", Leppilampi myöntää.

Vain yhden päivän kohdalla punakynä ei tehnyt yliviivausliikkeitä.

"Ylivieskan-konsertti on poikkeus. Sen halusin ehdottomasti hoitaa."

Ylivieskalla on viihteen moniottelijan sydämessä erityinen paikka. Leppilammen Jukka-isä on syntynyt Ylivieskassa, ja isovanhemmat asuvat kaupungissa edelleen.

"Isovanhempani ovat odottaneet keikkaa kovasti", Leppilampi tietää.

Edellisen kerran Leppilampi esiintyi Ylivieskassa viime heinäkuussa. Mikko, gospelmuusikkona tunnettu Jukka ja Veikko-isoisä kapusivat lavalle herättäjäjuhlien nuorten konsertissa.

Hetki jätti tähden mieleen poikkeuksellisen vahvan muistijäljen. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun poika, isä ja isoisä esiintyivät yhdessä.

"Ylivieska on tuttu kaupunki lapsuuden lomiltani. Suvannon kentällä pelasimme jääkiekkoa niin pitkään, kunnes valot sammuivat. Kesällä tuli pulikoitua Kalajoessa", Leppilampi virnistää.

Ylivieskassa Leppilampi esittää esikoislevynsä kappaleita. Artistin mukaan kyse on "melodisesta poprockista".

"Joitain cover-biisejä saattaa myös olla mukana."

Euroviisujen juontajavalinnoista alkanut pulina jatkuu kiivaana. Pelkosen aiemman työparin Heikki Paasosen syrjäyttäminen ei miellytä kaikkia kansalaisia.

Harva muistaa, että Leppilammella on juontotehtävistä vahvoja näyttöjä. Viime kesänä Leppilampi juonsi Brysselin historiallisella Grand Place -aukiolla tapahtuman, jossa Suomi otti vastaan EU:n puheenjohtajuuden.

Kohun keskipiste kommentoi euroviisuasiaa niukkasanaisesti. Lausuntojen antamista on - syystä tai toisesta - rajoitettu.

"Se, että juontajavalinnasta nousi kohu, ei yllättänyt", Leppilampi muotoilee varovasti.

Leppilampi on persoona, joka jakaa mielipiteitä. Miehen kestohymy sulattaa useimmat sydämet. Yhtä lailla löytyy ihmisiä, jotka pitävät näyttelijä-laulajaa pelkkänä kuplana.

"Paska leffa, paska levy, paska tv-sarja" -tyyppinen kritiikki on tullut tähdelle jo tutuksi. Nettikeskusteluissa ei silitellä Leppilampea vain myötäkarvaan.

"Jos joku tyrmää työni katsomatta elokuvaani tai kuuntelematta levyäni, jätän kritiikin oman arvoonsa. Perusteltua kritiikkiä otan mielelläni vastaan."

Satuttaako kielteinen palaute?

"Joskus aiemmin satutti. Nyt olen vahva ammattilainen, enkä tuhlaa energiaani epäolennaisuuksiin."

Romanttinen komedia 8 päivää ensi-iltaan ei ole Leppilammen kevään ainoa elokuvakiinnitys. Näyttelijä osallistuu myös ulkomaisen elokuvan tekemiseen. "Leffaa kuvataan huhtikuussa Liettuassa", Leppilampi paljastaa.

Leppilammen kaikki kaikessa on oma perhe, johon kuuluvat Emilia-vaimo ja reilun vuoden ikäinen Lilia-tytär. Vaikka euroviisuprojekti, näytteleminen ja musiikin tekeminen vievät aikaa sekä energiaa, ei perheenisän elämä ole pelkkää raatamista.

"Maanantai oli aika helppo päivä. Ensin olin Jaanan kanssa ranskan tunnilla. Kun tulimme ulos, ulkona paistoi aurinko. Lähdin heti Lilian kanssa ulkoilemaan", Leppilampi hehkuttaa.