Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Isoisä teki puu­au­ton ja he­vos­kär­ryn: Vanhat le­lu­aar­teet säi­ly­vät suvussa su­ku­pol­vel­ta toi­sel­le – Katso lu­ki­joi­den kuvat rak­kaim­mis­ta lii­ken­ne­le­luis­ta

Vaikka sodan jälkeinen arki oli niukkaa, lapset pysyivät leluissa ja naiset kauhoissa. Antti Ikonen osasi työstää mitä vain puusta. Katso kuvat lukijoiden rakkaimmista liikenneaiheisista leluista, joissa tiivistyvät käsityötaito ja perhehistoria.

Vanhat liikennelelut 1/2

Ahkeruus. Siitä ominaisuudesta Kirsti Sutinen muistaa isänsä Antti Ikosen (1926–2010).

– Kerran, kun olimme siskon kanssa vähän laiskalla päällä, isä opetti, että jos ihminen tekee mitä tahansa työtä ahkerasti edes 15 minuuttia, hän saa paljon aikaan, Sutinen muistelee.

Ja Antti Ikonen todella sai. Omia lapsia oli neljä, ja vaikka elettiin ulkoisesti niukkoja vuosia 1940–1950-lukujen vaihteessa, puutetta ei koettu mistään.

– Emme saaneet lapsena mitään ostettuja leluja. Joulupukki toi kelkat, sukset, sängyt, nukenrattaat ja -kodit sekä veljilleni autot ja muut poikien tavarat.

– Isä teki kaiken itse, jopa hapsuharjan mattojen hapsujen suorimiseen.

Kun syyskuussa pyysimme lukijoilta kuvia ja muistoja vanhoista liikenneaiheisista leluista, Kirsti Sutinen lähetti kuvan Antti-isän rakentamista hevoskärryistä.

Samanlaisia oman isän tai isoisän aikaisia rakkaita ja suvuissa tarkkaan vaalittuja muistoja kertyi sähköpostiin kymmenittäin.

Toinen vanhoja leluaarteita käsittelevä juttu ilmestyy joulun alla.

Isoisä oli kätevä käsistään

Antti Ikonen valmisti kärryt 1970-luvulla Kirsti Sutisen tyttärelle Annalle.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.