Mainos

Iso krapula

Vaalityö on täydessä käynnissä, mutta fiilikset on erikoiset.

Marjo Kolehmainen
Marjo Kolehmainen

Vaalityö on täydessä käynnissä, mutta fiilikset on erikoiset. Tuntuu, kuin tulevaisuus on jossakin kaukana. Keskitytään tähän hetkeen pohtimaan menneisyyden virheitä. Kuulema hyvä tulee, kun vain ei yritetä enää mitään radikaalia tai liikaa. Entä valinnanvapaus? Tämä saastunut sana tuntuu nykyään tarkoittavan vain yritysten riistokeinoa, eikä ihmisten oikeutta valita itse. Meillä on kansakuntana krapula ja se näkyy ja tuntuu.

Vaalit ovat ihan nurkan takana. Sote-uudistuksen epäonnistuminen säteilee nyt valitettavana lamaannuksena vaalikeskusteluissa. Tuleeko se näkymään hallitusohjelmassakin? Missä on uudistumiskykymme? Missä ovat rohkeat puheet kokeilukulttuurista? Missä on rakentava keskustelu innovaatioiden ja osaamisen merkityksestä. Milloin aletaan puhua taloudesta?

Mm. soten varjoon jäävät nyt muut suuret rakenteelliset kysymykset. Kuitenkin tärkein menestymisen tae on jatkossakin uudistuminen. Uudistuminen ei onnistu ilman yrittäjyyttä olipa kyse mistä tahansa kilpailukykyymme vaikuttavasta asiasta. Käymme kilpajuoksua monen muun maan kanssa ja kilpasarjoja on vain yksi. Ainakin tärkeimpien kilpakumppaneiden edelle pitäisi päästä. Se ei onnistu, elleivät juoksuaskeleet nopeudu ja juoksija ole hyvässä kunnossa, muut menevät menojaan.

Työmarkkinajärjestelmämme ei vastaa tämän päivän haasteisiin. Suomi oli v. 2018 maailman talousfoorumin kilpailukykyraportin 140 vertaillun maan joukossa palkanmuodostuksen joustavuudessa sijalla 138. Palkkaus- ja irtisanomiskäytännöissä sijalla 101 ja ulkomaisen työvoiman palkkaamisen helppoudessa sijalla 80. Työntekijöiden oikeuksissa olemme sijalla 1.

Oulun seutua haastaa Stora Enson 400 työntekijän vähennystarve. On pohjimmiltaan kyse siitä, millä konsteilla pysytään globaalissa kilpailussa mukana. Yritysten on oltava rationaalisia ja niiden pitää uusiutua myös itse, jotta täällä voi tehdä töitä kustannustehokkaasti.

Muutosten tekemisen vaikeudesta syntyneestä ”krapulasta” on päästävä nopeasti eroon. Suomen talouden kasvuhuippu on nähty. Jos haluamme muuttaa suuntaa parempaan, on työ aloitettava heti. Yritysten toimintaympäristöstä on pidettävä huolta. Ilman yrittäjyyttä meillä ei ole työpaikkoja eikä verotuloja. Pk-yritysten mahdollisuudet kasvaa ovat osaamisen lisäksi erityisesti riippuvaisia kolmesta suuresta kysymyksestä: Onko mahdollista työllistää? Kannustaako verotus kasvuun ja kuinka yrittäjän jaksamisesta on huolehdittu? Uudet keinot, käytänteet ja kannusteet ovat nyt tarpeen.