
Isku Gazassa sijaitsevaan sairaalaan on surmannut ainakin 500 ihmistä, sanoo terveysministeriö Gazassa. Asiasta uutisoi muun muassa qatarilaismedia al-Jazeera.
Israelin asevoimat on syyttänyt sairaalaiskusta äärijärjestö Islamilaisen jihadin epäonnistunutta raketti-iskua, Gazan hallinto puolestaan Israelia.
Yhdysvaltojen hallinto arvioi, ettei Israel ole iskun takana, Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona.
Suomen ulkoministeri Elina Valtonen kommentoi asiaa lehden haastattelussa toteamalla, että iskun tekijää on kaoottisten olosuhteiden valossa hankalaa varmentaa täysin luotettavasti.
Isku on tuomittu laajasti eri tahojen toimesta. Muun muassa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu vaati tekijöitä vastuuseen.
Gazalaisministeriö sanoi tiistai-iltana, että satoja uhreja on vielä raunioissa. Iskun kohteeksi joutunut al-Ahli Arab -sairaala sijaitsee Gazan keskiosassa.
Äärijärjestö Hamasin alainen Gazan hallinto kuvailee Israelin väitettyä iskua sotarikokseksi.
– Sairaalassa oli satoja sairaita ja haavoittuneita sekä ihmisiä, jotka on pakotettu lähtemään kodeistaan, hallinto kertoo tiedotteessa al-Jazeeran mukaan.
Noin kilometrin päässä al-Ahlista sijaitsevan al-Wafan sairaalan lääketieteellisen johtajan Hassan Khalafin mukaan al-Ahli on edelleen tulessa iskun jäljiltä. Al-Jazeeralle kommentoineen Khalafin mukaan ei ole turvallista paikkaa, mihin mennä.
– He (Israel) haluavat tehdä verilöylyjä ja verilöylyjä ja verilöylyjä Gazassa, hän sanoo qatarilaismedialle.
Kolmen päivän suruaika
Pohjois-Gazassa sijaitsevan sairaalan lääkärin Hussam Abu Safiyan mukaan sairaaloiden pommitukset ovat omantunnon vastaisia, mutta silti niitä nähdään yhä uudelleen.
– Taistelemme pelastaaksemme haavoittuneita lapsia, raskaana olevia äitejä, täällä syntyy vauvoja, lääkäri sanoi sairaalaiskun jälkeen al-Jazeeran mukaan.
Israel on moukaroinut Gazaa ilmaiskuin äärijärjestö Hamasin toissaviikkoisen yllätyshyökkäyksen jälkeen.
Palestiinalaiset terveysviranomaiset olivat ennen sairaalaiskua sanoneet Israelin surmanneen ilmaiskuillaan noin 3 000 ihmistä, minkä lisäksi yli 12 500 ihmisen sanottiin haavoittuneen. Valtaosa uhreista on ollut siviilejä.
Palestiinalaisten uutistoimisto Wafa kertoo palestiinalaishallinnon presidentin Mahmud Abbasin julistaneen kolmen päivän suruajan sairaalaiskun vuoksi. Lisäksi Abbasin sanotaan määränneen suruliputuksen sairaalaiskussa kuolleiden ja muiden miehityksen uhrien muistolle.
Anglikaanikirkon edustajien mukaan al-Ahlin sairaala on täysin riippumaton Gazan poliittisista toimijoista ja täysin kirkon rahoittama, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Israel syyttää Islamilaista jihadia
Israelin asevoimat syyttää sairaalaiskusta Gazassa toimivia taistelijoita, joiden raketin se sanoo osuneen vikaan. Israelin valtion virallisella tillillä X:ssä (entinen Twitter) julkaistussa asevoimien edustajan lausunnossa kerrotaan sairaalan lähistöltä lentäneen iskun aikoihin raketteja kohti Israelia.
Asevoimat sanoo saaneensa useista lähteistä tiedustelutietoja, joiden mukaan epäonnistuneen raketti-iskun takana oli äärijärjestö Islamilainen jihad.
Israel julisti sodan Hamasia vastaan sen jälkeen, kun äärijärjestön aseistetut taistelijat murtautuivat läpi Gazan kaistan linnoitetusta rajasta ja surmasivat israelilaissiviilejä. Israel aloitti tämän jälkeen hyökkäyksen Gazaan.
Israel on asettanut Gazan myös täysin saartoon ja katkaissut alueelle tulevan veden, sähkön ja ruokakuljetukset. Sunnuntaina Israel päästi veden jälleen virtaamaan Gazan eteläosaan.
Egyptin puolelle rajaa on kertynyt mittavat määrät avustustarvikkeita, ja lukuisat kansainväliset tahot ovat vaatineet, että auttajat päästettäisiin Gazaan. EU ilmoitti maanantaina käynnistävänsä tällä viikolla ilmasillan avun toimittamiseksi.
Mielenosoittajat vastustavat presidentti Abbasia
Sadat palestiinalaiset ovat marssineet tiistaina läpi Ramallahin keskustan vastustaakseen palestiinalaisten presidenttiä Mahmud Abbasia tuhoisan sairaalaiskun jälkimainingeissa.
– Kansa haluaa presidentin kaatuvan, mielenosoittajat huusivat AFP:n toimittajan mukaan viitaten Abbasiin.
AFP:n mukaan mielenosoittajat protestoivat Abbasia vastaan sovittelevan sävyn vuoksi, jonka hän on ottanut Israelin ja Hamasin vastaisen konfliktin aikana.
Ramallah on kaupunki Länsirannalla Jerusalemin pohjoispuolella. Palestiinalaishallinnolla on osittainen hallinnollinen kontrolli Israelin miehittämällä Länsirannalla.
Sekä AFP että BBC kertovat yhteenotoista mielenosoittajien ja viranomaisten kanssa Länsirannalla. AFP:n mukaan palestiinalaisviranomaiset ovat käyttäneet kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.
BBC:n mukaan Abbas on perunut Jordaniaan kaavaillun tapaamisensa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa. Bidenin on määrä vierailla Israelissa keskiviikkona ja tämän jälkeen jatkaa vierailuaan Jordaniassa. Bidenin on ollut tarkoitus tavata Jordaniassa Abbasin lisäksi Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi sekä Jordanian kuningas Abdullah.
Täydennetty kauttaaltaan kello 23.43. Juttua korjattu 19.10. 14.55: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Israel olisi iskun takana. Muutettu jutun sanamuotoja ja ilmaisutapaa siten, että siitä käy ilmi, että iskun tekijästä vallitsee yhä epävarmuus.