Isän­nöin­ti­liit­to muis­tut­taa par­vek­kei­den sään­nöis­tä – saako ta­lo­yh­tiön tuu­le­tus­par­vek­keel­la viettää aikaa, jos omaa ei ole?

Omalle parvekkeelle voi laittaa vaikka tikkataulun, kuhan ei ole muille häiriöksi. Kuvituskuva.
Omalle parvekkeelle voi laittaa vaikka tikkataulun, kuhan ei ole muille häiriöksi. Kuvituskuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Oma parveke on kuin olohuoneen jatke, toteaa Isännöintiliitto tiedotteessaan.

– Esimerkiksi turvallisilla välineillä grillaaminen, musiikin kuuntelu, parvekkeella nukkuminen tai vaikka auringon ottaminen ilman vaatteita ovat omalla parvekkeella sallittuja. Jos naapurin parveke-elämä häiritsee, siitä kannattaa ensin keskustella kyseisen naapurin kanssa,  kommentoi Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Taloyhtiössä voidaan sopia järjestyssäännöistä, mutta niillä ei voida kieltää tavallista elämää omalla parvekkeella. Ihan kaikki ei kuitenkaan ole sallittua, esimerkiksi riippukeinon pulttaaminen kattorakenteisiin vaatii luvan.

Jos omaa parveketta ei ole, voi taloyhtiön tuuletusparveke houkutella viettämään hellepäivää. Taloyhtiön järjestyssäännöt voivat määritellä, mitä tuuletusparvekkeella saa tehdä.

Jos tuuletusparvekkeen käytöstä tulee epäselvyyttä, kannattaa asia nostaa esiin taloyhtiön hallitukselle. Koro-Kanervan mukaan kannattaa kuitenkin miettiä, mitä sääntöihin on järkevää kirjata. Esimerkiksi oleskelua ei välttämättä kannata kieltää kokonaan.

– Parvekkeen ensisijainen tarkoitus voi olla mattojen kopistelu, mutta jos kukaan ei kopistele mitään, voi tuuletusparvekkeellakin yleensä viettää aikaa, kunhan ei ole muille häiriöksi. Sama koskee myös yhteisiä kattoterasseja ja pihaa: aikaa saa viettää, mutta esimerkiksi yömyöhään ei saa juhlia kavereiden kanssa muita häiriten.

Tiedotteessa muistutetaan, että järjestyssäännöistä kannattaa sopia yhteisesti koko taloyhtiön kesken, jotta niitä noudatettaisiin parhaiten. Järjestyssäännöt eivät ole kuitenkaan laki, vaikka niiden avulla voidaankin helpommin puuttua epätoivottuun käytökseen.