In­vi­sib­le Heroes he­rät­tää ky­sy­myk­sen, säännöt vai henki – Sei­soa­ko ih­mis­hen­gen puo­les­ta?

Sulkeako silmänsä todellisuudelta vai katsoako sitä kohti? Edetäkö vain sääntöjen kirjaimen vai etenkin niiden hengen mukaan?

Sulkeako silmänsä todellisuudelta vai katsoako sitä kohti? Edetäkö vain sääntöjen kirjaimen vai etenkin niiden hengen mukaan? Kohdellako lähimmäisiä inhimillisesti vai epäinhimillisesti?

Kuusiosainen, tositapahtumiin perustuva suomalainen tv-sarja Invisible heroes sai väkevästi pohtimaan näitä kysymyksiä.

Sarja kertoo suomalaisdiplomaattien toiminnasta Chilen vuoden 1973 vallankaappauksen pyörteissä. Suomen konsulaatin asiainhoitaja Tapani Brotherus, hänen vaimonsa Lysa Brotherus ja varakonsuli Ilkka Jaamala pelastivat tuhansien chileläisten hengen piilottelemalla heitä Brotheruksen kodissa ja järjestämällä heidät pakolaisiksi ulkomaille. Rooleissa ovat Pelle Heikkilä, Sophia Heikkilä ja Ilkka Villi.

He eivät toimineet joka käänteessä Suomen ulkoministeriön tai suurlähettilään ohjeiden mukaan vaan usein päinvastoin. 45 vuotta myöhemmin jää miettimään, kuinka pielessä nuo ohjeet olivatkaan?

Äkkiseltään luulisi, ettei toisella puolella maapalloa 1970-luvun alussa tapahtuneilla asioilla ole muuta kuin historiallista merkitystä. 2019 samaa tematiikkaa voi kuitenkin nähdä Venezuelassa tai vaikka suomalaisessa lentokoneessa: rikkoako sääntöjä ja seistä ihmishengen puolesta?

Chilen sotilasjuntan vallankaappauksessa noin 150 000 ihmistä joutui pidätetyksi tai kidutetuksi. Surmansa sai vähintään 3 000, jopa 4 500 ihmistä.

Vallankaappauksen alkupäivinä Brotheruksien kotiin alkoi paeta väkeä: kansanedustajia, ministereitä, kansalaisaktivisteja, taiteilijoita. Ylen Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Tapani Brotherus vastasi toimittajan kysymykseen, miksi päätitte avata kotinne ja auttaa: "Ajattelin, että se on minulle pienempi vahinko kuin heille. Tiedettiin, että ihmiset olivat saaneet kokea kovia kohtaloita."

He pelastivat tuhansien chileläisten hengen. He eivät toimineet joka käänteessä ohjeiden mukaan.

Koko sarja on edelleen katsottavissa Yle Areenassa.

Invisible Heroes, päätösjakso sunnuntaina 26.5. TV1 klo 18.40.