Mainos

In­to­hi­mo­na oma ammatti

Lukioiässä oman yrityksen perustanut taikuri Joni Pakanen haluaa olla vielä joku päivä maailman tunnetuin suomalainen taikuri

Joni Pakanen tiesi jo hyvin nuorena, että haluaa tehdä taikuutta myös työkseen.
Joni Pakanen tiesi jo hyvin nuorena, että haluaa tehdä taikuutta myös työkseen.
Kuva: Lauri Laukkanen

Ensimmäiset muistikuvat taikatemppujen ihmeellisestä maailmasta oululaislähtöisellä Joni Pakasella on ajalta, kun hän oli kuusivuotias. Serkkupoika omisti taikalaatikon ja kun hän esitteli temppujaan, se oli menoa se. Pakanen alkoi ahmia taikuudesta kertovia kirjoja ja harjoitella taikatemppuja itsekin.

”Kerran kun isän työpaikan pikkujouluissa oli mahdollisuus esiintyä ja minun vuoroni tuli, en uskaltanutkaan nousta lavalle”, Pakanen muistelee.

Ensiesiintyminen koitti lopulta pari vuotta myöhemmin Pakasen entisessä päiväkodissa. Poika oli lyöttäytynyt yhteen kolmen taikatemppuja harrastavan kaveruksen kanssa, mikä antoi uutta kipinää harrastukseen ja rohkeutta myös esiintymiseen.

Oman yrityksen nuori taikuri perusti jo lukioiässä yrittäjäisänsä avustamana. Isä kannusti, että yrittäjyys olisi hyvä tapa tehdä keikkoja.

”Isä opetti, miten homma toimii. Minulla oli ruutuvihko, jonne merkitsin lyijykynällä tulot ja menot.”

Yksi tutkinto taikuuden tueksi

Ammatin valinta olikin Pakaselle selvä jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

”Koskaan ei ollut mitään muuta ajatusta, mikä olisi mennyt tämän edelle. Kun lukioikäisenä voitin taikuuden SM-kisat, se vahvisti sitä tunnetta, että tätä haluan tehdä myös työkseni”, hän kertoo.

Armeijan jälkeen mies päätti, että haluaa kuitenkin opiskella jonkun tutkinnon taikuuden tueksi. Opiskelupaikaksi valikoitui Oulun ammattikorkeakoulu ja siellä mediatuottajan opinnot.

”Olin jo tuottanut tapahtumia jonkin verran, joten jonkinlainen mielikuva oli tuottajan työstä. Opintojen myötä sain ennen kaikkea mahtavat verkostot. Sieltä jäi paljon kontakteja ja kavereita, joiden kanssa teen edelleen yhteisiä juttuja.”

Tänä päivänä Pakanen on taikuri, juontaja ja monipuolinen viihdyttäjä, joka keikkailee siellä, minne kutsu käy.

”En ole halunnut rajata tekemistäni tiettyyn osa-alueeseen, vaan olen aina halunnut pitää kaikki kortit pöydällä. Siksi olen tehnyt paljon esimerkiksi teatteria ja näytellyt rooleja, joissa on voinut hyödyntää taikuutta. Jos teen esimerkiksi juontotöitä, teen ne taikurin roolissa.”

Viime aikoina Pakanen on konsultoinut taikuutta isoihin tuotantoihin sekä ollut tv-ohjelmien taustalla suunnittelemassa efektejä, joita tuotetaan taikureiden tekniikoilla.

”Tykkään tehdä viihdyttävää taikuutta. Siihen yhdistyy stand up -komiikka ja improvisoivaa läsnäoloa, joka on minun tyylini olla lavalla.”

Pakasen taikaa nuorille yrittäjille

Oulu on edelleen tärkeä paikka tälle taikurille. Pakasen vanhemmat ja sisko asuvat Oulussa, mutta myös työt tuovat kaupunkiin usein. Esimerkiksi kesäkuun puolessa välissä Pakanen esiintyy nuorten yrittäjien kesätapahtumassa Oulussa.

Kokeneen yrittäjän mukaan asiat ovat edenneet hyvin ja yritystoiminta kasvaa koko ajan. Tässä auttaa Pakasen ympärilleen kokoama strategiatiimi, Dream Team, johon kuuluu hänen pitkäaikaisia ystäviä ja yhteistyökumppaneita.

Suurimpana tavoitteena Pakasella on olla vielä joku päivä maailman tunnetuin suomalainen taikuri.

”Vaikka tavoite ei toteutuisi, se on hyvä olla sen takia, että suunta on oikea. En haaveile omasta show’sta Las Vegasissa tai omasta tv-ohjelmasta, koska oikeastaan olen saanut kaiken, mitä olen koskaan halunnutkaan.”