Tilaajille

Ins­pi­roi­du sa­don­kor­juus­ta ja valitse näistä kei­tois­ta suo­sik­ki­si – täy­te­läis­tä kas­vik­sis­ta, tuhtia lam­paas­ta tai tulista pa­vuis­ta ja cho­ri­zo-mak­ka­ras­ta

Illat pimenevät yhä varhemmin ja kesä alkaa tuntua kaukaiselta. Kotimainen satokausi on kuitenkin nyt parhaimmillaan. Tee iso kattilallinen höyryävän kuumaa keittoa, josta riittää syötävää pariksi päiväksi.

Herkullisen keiton salaisuus on maukkaassa liemessä. Erilaiset liemet ovat olleet yksi viime vuosien suurimpia ruokatrendejä. Sen ovat viimeistään ramen-buumi ja luuliemi-trendi tuoneet näkyväksi.

Uusi keksintö ne eivät tietystikään ole, vaan erilaiset liha- ja kasvisliemet ovat monen tunnetun ruokakulttuurin perusta. Liemet ovat myös perinteisiä alkuruokia, joilla herätellään vatsaa seuraavalle aterialle.

Vaikka oheisia keittoja ei tarvitse hauduttaa tuntikausia, herkullinen liemi on ohjeiden taustalla. Yhdistettynä kauden tuoreisiin aineksiin lopputuloksena on koukuttavan täyteläisiä ja maanläheisiä makuja.

Verrattuna sosekeittoihin, jotka ovat toinen arjen klassikko, näissä keitoissa on sellaista umamisuutta, jota sosekeitoissa harvoin on. Umamisuuden lisäksi mausteiset keitot ovat mainiota ruokaa syksyä ajatellen: raaka-aineiden mineraalit ja vitamiinit säilöytyvät liemiin. Niitä hörppiessä viileät illat tuntuvat kotoisilta.

Ei ihme, että lähes kaikissa maailman kolkissa on oma lohturuokakeittonsa.

Nämä keitot sopivat myös mainiosti illanistujaisiin ja vieraille tarjottavaksi. Keiton voi tehdä valmiiksi edellisenä päivänä, sillä se maistuu seuraavana päivänä vieläkin paremmalta. Tarjoile esimerkiksi herkullisten naurisrieskojen ja merisuolavoin kera.

Ranskalainen linssikeitto

6–8:lle, vegaaninen

Ainesosaluettelo on vain ohjeellinen – keittoa voi muunnella käyttämällä erilaisia kaaleja ja juureksia. Täyteläinen maku tulee savupaprikasta ja paprikasta, mutta voit jättää ne myös pois ja pitäytyä tuoreissa tai kuivatuissa yrteissä.

Ranskalainen linssikeitto on ihanan täyteläinen, ja maku vain paranee seuraavana päivänä.
Ranskalainen linssikeitto on ihanan täyteläinen, ja maku vain paranee seuraavana päivänä.

3 valkosipulinkynttä

1 iso sipuli

4 porkkanaa

8 pientä perunaa

3 rkl oliiviöljyä

1 fenkoli

muutama varsisellerin varsi

3 dl vihreitä linssejä (tai puy-linssejä)

1 prk kokonaisia tölkkitomaatteja

1 pussi lehtikaalia (tai reilu kourallinen muuta mielestäsi kaalia)

1,5–2 l kasvislientä joko liemikuutiosta tai fondista

1 tl savupaprikaa

2 tl paprikaa

ripaus chilihiutaleita

3 laakerinlehteä

tuoretta timjamia

mustapippuria

1–2 tl balsamiviinietikkaa tai punaviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

suolaa

(parmesaania keiton päälle)

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli sekä perunat ja porkkanat. Kuumenna öljy kattilassa ja paista sipuleita miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää sitten joukkoon perunat ja porkkanat. Jatka paistamista muutama minuutti. Huuhtele ja pilko fenkoli ja varsiselleri ja lisää joukkoon. Kaada kasvisliemi kattilaan.

Survo kokonaiset tomaatit joko käsin tai haarukalla ja lisää ne kattilaan. Huuhtele linssit ja lisää ne liemen joukkoon. Laita laakerinlehdet mukaan keittoon. Anna kiehua noin 15–20 minuuttia, kunnes linssit ja perunat ovat kypsiä. Mausta keitto.

Irrota lehtikaalista kovat ruodit, pilko ja lisää keiton joukkoon. Kiehauta. Lisää lopuksi punaviinietikkaa joukkoon oman maun mukaan. Mausta vielä mustapippurilla, lorauksella hyvää oliiviöljyä ja tarvittaessa suolalla.

Tarjoile raastetun parmesaanin ja tuoreen leivän kera.

Mausteinen valkopapu-savoijinkaalikeitto

3–4:lle

Tämä keitto on helppo ja valmistuu käden käänteessä. Jos et kaipaa ruokaisuutta, voit jättää perunat pois ja nopeuttaa keiton valmistumista entisestään, koska keittoaika lyhenee.

Helppo ja nopea valkopapu-savoijinkaalikeitto saa makua mausteisesta chorizosta.
Helppo ja nopea valkopapu-savoijinkaalikeitto saa makua mausteisesta chorizosta.

3 valkosipulinkynttä

1 iso sipuli

2 rkl oliiviöljyä

2 isoa perunaa

1 l kasvislientä, joko liemikuutiosta tai fondista tehtyä

2–3 chorizoa tai muuta tulista makkaraa

noin puolikas savoijinkaali tai iso pussi lehtikaalia

1 tlk valkopapuja

mustapippuria

oreganoa

Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Paista sipuleita pari minuuttia. Lisää perunat kuutioituina ja freesaa vielä muutama minuutti. Kaada sitten kasvisliemi kattilaan. Anna kiehua 5–10 minuuttia.

Viipaloi ja paista makkarat erillisellä pannulla. Pilko kaali pieneksi ja valuta pavut. Lisää kaali, pavut ja makkarat liemen joukkoon. Anna kiehua edelleen noin viisi minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta mustapippurilla ja oreganolla sekä tarvittaessa suolalla.

Lammas-palsternakkakeitto

4:lle

Tämä tuhti lammaskeitto saa makunsa makeasta palsternakasta ja tomaatista. Viimeistele keitto vielä rapeaksi paistetuilla salvian lehdillä.

500 g lampaan tai karitsan keittolihaa paloiteltuna

Voissa paistetut salvian lehdet viimeistelevät lammaskeiton.
Voissa paistetut salvian lehdet viimeistelevät lammaskeiton.

1 iso palsternakka

1 paprika

5 perunaa

2 kesäsipulia varsineen

5 valkosipulinkynttä

2 tlk kokonaisia tomaatteja

5 dl vettä

1 lihaliemikuutio tai fondia

pari lehteä salviaa

runsaasti silputtua persiljaa

7 maustepippuria

1 laakerinlehti

ripaus sokeria

loraus soijaa

(loraus kermaa)

Ota liha huoneenlämpöön ja leikkaa noin parin sentin paloiksi. Kuutioi kasvikset.

Laita reilu nokare voita pataan ja ruskista lihan pinta. Lisää tomaatit ja riko ne kevyesti lastalla. Lisää vesi ja lihaliemikuutio sekä palsternakka, paprika ja sipulit. Lisää muut mausteet ja yrtit, ja anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia.

Lisää joukkoon perunat ja anna porista, kunnes ne ovat kypsiä. Maku tiivistyy keiton hautuessa, eli tarkista suola vasta loppuvaiheessa.

Vinkit

Vielä parempaa keittoa

1 Lisää keittoliemeen parmesaanijuuston jämäkannikka. Se antaa keitolle ihanan täyteläisen maun.

2 Arjen luksusta saat käyttämällä kaupan valmiita, vähän parempia tölkkiliemiä. Esimerkiksi lihalientä ja kanalientä saa litran tölkeissä. Niissä ei ole samanlaisia täyte- ja lisäaineita kuin liemikuutioissa.

3 Erityisesti linssikeitot kannattaa maustaa lopuksi joko etikalla tai sitruunalla. Ne pyöristävät makua ja antavat keitolle luonnetta.

4 Lisää jotakin rapeaa keiton päälle: siemeniä, pähkinöitä, kikherneitä, rapeaksi paistettua pekonia, paahdettua leipää tai kasvisproteiinia.

5 Lorauta keiton päälle hyvää oliiviöljyä, yrttiöljyä tai esimerkiksi paahdettua seesamiöljyä. Erityisesti kasviskeitoissa reilu loraus laadukasta öljyä lisää täyteläisyyttä ja parantaa keiton ravintoarvoja.