Pääkirjoitus: Suomen side Ruot­siin vah­vem­pi ja ta­sa-ar­voi­sem­pi kuin yli 200 vuo­teen, on jo aika unohtaa komp­lek­sit

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Inf­laa­tio jäi hivenen huip­pu­lu­ke­mas­taan – ku­lut­ta­ja­hin­nat nou­si­vat 5,7 pro­sent­tia huh­ti­kuus­sa

Helsinki
Polttoaineen hinta on yksi inflaatioon vaikuttaneista tekijöistä. Kuvituskuva.
Polttoaineen hinta on yksi inflaatioon vaikuttaneista tekijöistä. Kuvituskuva.
Kuva: Liubov Alekseeva

Kuluttajahintojen nousu hidastui hiukan huhtikuussa verrattuna maaliskuuhun. Tilastokeskuksen mukaan hinnat nousivat huhtikuussa 5,7 prosenttia vuoden takaisesta. Maaliskuussa nousua kertyi prosentin kymmenesosan verran enemmän.

Inflaation hidastumiseen vaikutti eniten polttonesteiden hinnannousun taittuminen. Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli huhtikuussa vain 0,3 prosenttia, kun muun muassa kevyt polttoöljy halpeni lähes 23 prosenttia.

Kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen. Toiseen suuntaan vaikutti lasten päivähoitomaksujen, ei-korvattavien reseptilääkkeiden, tutkimus- ja hoitomaksujen, silmälasien ja asuntolainojen keskikoron halpeneminen.

Inflaatio kirpaisee kovimmin pitkiä matkoja autoilevia

Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen totesi Tilastokeskuksen Youtube-livessä, että kovimmin inflaatiokehitys kirpaisee pitkiä matkoja autoilevia kuluttajia.

– Jos asuu haja-asutusalueella ja joutuu ajamaan pitkiä matkoja, niin kyllähän se tuntuu. Sen lisäksi tuntuu myös, jos asuu omakoti- tai pientalossa, jossa itse joutuu maksamaan lämmityksen suoraan, tai jos joutuu vielä remontoimaan sitä taloa.

Nieminen luonnehti nykyisiä inflaatiolukuja hyvin poikkeuksellisiksi.

– Viime vuosikymmeninä ei tällaista ole nähty ollenkaan. Viimeksi tällaisia lukuja on nähty 1980-luvulla, Nieminen sanoi.

Tuoteryhmittäin lajiteltuna kovimmat vuosinousut kirjattiin liikenteessä, jossa hinnat ovat kohonneet 12,5 prosenttia. Vaatetus ja jalkineet ovat samalla kallistuneet vain 0,16 prosenttia.