Jääkiekko: Kärpät hävisi vii­mei­sen lii­ga­kamp­pai­lun­sa Ha­ka­met­säs­sä jat­ko­ajal­la

Pääkirjoitus: Köy­hil­le pu­toi­lee nyt vain muruja rik­kai­den ro­ko­te­pöy­dil­tä, eikä se ole edes jäl­kim­mäi­sen joukon etu

Immonen kysyy ker­jää­mi­sen kri­mi­na­li­soin­nis­ta

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kysyy hallitukselta keskiviikkona jättämässään kysymyksessä, aikooko hallitus ryhtyä toimiin kerjäämisen kriminalisoimiseksi.

-
Kuva: Risto Rasila

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen kysyy hallitukselta keskiviikkona jättämässään kysymyksessä, aikooko hallitus ryhtyä toimiin kerjäämisen kriminalisoimiseksi.

”Kerjäämisen yleistyminen ja muuttuminen hyökkäävämmäksi ei ole edistänyt kansalaisten turvallisuuden tunnetta”, Immonen sanoo.

Immonen perustelee kysymystään kerjäläisten kasvaneella määrällä ja myös sillä, että kerjäämiseen liittyy ihmissalakuljetusta, lasten hyväksikäyttöä ja muuta järjestäytynyttä rikollisuutta.

”Poliisin tietoon on tullut viime vuosien aikana lukuisia erilaisia rikoksia, jodien tekijöinä ovat olleet kyseisistä maista tulleet kerjäläiset”, Immonen toteaa.

Immonen viittaa edellisen hallituksen sisäministeri Anne Holmlundiin (kok.), joka totesi parin vuoden takaisen kerjäläiskeskustelun yhteydessä, että kerjääminen ei kuulu suomalaiseen elämänmuotoon.

Sisäministeriön tuolloin asettama riitaisa työryhmä esitti syksyllä 2010 loppuraportissaan kerjäämisen kieltämistä.

”Valitettavasti järjestyslakia ei ole saatu edelleenkään muutettua tältä osin”, Immonen toteaa.

Immosen mukaan Suomella olisi kerjäämisen kriminalisoinnin myötä oikeus karkottaa maasta myös EU-maista tulevat kerjäämiseen syyllistyneet ulkomaalaiset.

Hän viittaa EU:n oikeuskomissaari Viviane Redingin lausuntoon, jonka mukana jokaisella EU-maalla on oikeus karkottaa rikoksia tehneet henkilöt maastaan.

Suomesta on Immosen mukaan tullut houkutteleva kohde Romaniasta ja Bulgariasta tuleville kerjäläisille, koska Suomi ei Romanian ja Bulgarian tullessa EU-jäseniksi päättänyt käyttää hyväkseen niin sanottuja turvalausekkeita.

 ”Niiden avulla olisi voitu rajoittaa Bulgarian ja Romanian kansalaisten pääsyä maahan”, Immonen toteaa.

Immonen kohahdutti muutama päivä sitten ehdottamalla Facebook-kirjoituksessaan muilutusta romanikerjäläisille.

Hän tarkensi myöhemmin, ettei tarkoittanut perinteistä muilutusta, vaan viranomaisten toimeenpanemaa kyyditystä.