Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­laan sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Immonen haluaa Kar­ja­lan ta­kai­sin ja sel­vyy­den van­hoil­le myyn­ti­väit­teil­le

Suomessa pitäisi Olli Immosen (ps.) mukaan keskustella avoimesti toisen maailmansodan jälkeen koetuista vääryyksistä.

Olli Immosen (ps.) päättäjien pitäisi etsiä keinoja, joilla Neuvostoliitolle menetetyt alueet saataisiin takaisin.
Olli Immosen (ps.) päättäjien pitäisi etsiä keinoja, joilla Neuvostoliitolle menetetyt alueet saataisiin takaisin.
Kuva: Risto Rasila

Perussuomalaisen kansanedustaja Olli Immonen kysyy hallitukselta, aikooko se ryhtyä toimiin Karjalan ja muiden sodassa menetettyjen alueiden palauttamiseksi.

Tänään perjantaina jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Immonen kysyy myös, löytyykö hallitukselta halukkuutta tehdä selvitys Venäjän ja Suomen 1990-luvun alussa mahdollisesti käymistä epävirallisista neuvotteluista koskien Karjalan palauttamista.

Immonen viittaa kauppatieteiden tohtori Heikki Urmaksen tuoreeseen kirjaan, jossa tämä esittää samoja väitteitä, joista keskusteltiin viimeksi viisi vuotta sitten.

Presidentti Mauno Koivisto kiisti elokuussa 2007 väitteet, joiden mukaan Venäjä olisi tarjonnut Karjalaa ostettavaksi takaisin. Koivisto kertoi tuolloin Helsingin Sanomissa, ettei puheissa ole perää.

Valtiotieteen tohtori Jukka Seppinen kertoi samoihin aikoihin Ilta-Sanomissa, että korkea-arvoinen neuvostodiplomaatti olisi 1991 kertonut, että NKP:n keskuskomitea halusi neuvotella Karjalan palauttamisesta Suomen johdon kanssa.

Seppinen kertoi lähettäneensä asiasta kirjeen Koivistolle ja silloiselle ulkoministeri Paavo Väyryselle.

Asia oli viisi vuotta sitten outo silloiselle Sitran yliasiamiehelle Esko Aholle. Aho oli väitetyn myyntitarjouksen aikana pääministeri.
Kohu Karjalan myyntitarjouksesta sai 2007 alkunsa, kun Kainuun Sanomat uutisoi, että Karjala olisi 1991 ollut kaupan ja siitä olisi tehty maksulaskelmat.

Immonen haluaisi, että asia selvitetään vielä kertaalleen.

Jälkisuomettuneessa ilmapiirissä keskustelua menetettyjen alueiden palauttamisesta on Immosen mukaan pidetty sopimattomana.

”Karjala-kysymystä on syytä pitää esillä niin kauan, kunnes tämä vääryys saadaan jollakin tavalla korjatuksi ja hyvitetyksi Suomelle”, Immonen sanoo.

Suomessa pitäisi Immosen mukaan keskustella avoimesti toisen maailmansodan jälkeen koetuista vääryyksistä.
Tähän kuuluu Immosen mukaan muun muassa se, että päättäjien pitäisi etsiä keinoja, joilla Neuvostoliitolle menetetyt alueet saataisiin takaisin.