Imatran ampuja myöntää teot tap­poi­na - am­pu­mi­sen mo­tii­vi­na halu päästä putkaan tai van­ki­laan

Syyttäjän mukaan 24-vuotias syytetty saapui paikalle viidellä patruunalla ladattu kivääri takakontissaan ja ampui kolme naista lähietäisyydeltä. Miestä syytetään kolmesta murhasta.

Oikeudenkäynti alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tiistaiaamuna. Syytetty peitti kasvonsa hupulla.
Oikeudenkäynti alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tiistaiaamuna. Syytetty peitti kasvonsa hupulla.
Oikeudenkäynti alkoi Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tiistaiaamuna. Syytetty peitti kasvonsa hupulla.
Kuva: Lauri Heino

Syyttäjä pitää Imatran joulukuista veritekoa vakaasti harkittuna ja erityisen julmana. Syyttäjän mukaan 24-vuotias syytetty saapui rikospaikalle viidellä patruunalla ladattu kivääri takakontissaan ja ampui kolme naista lähietäisyydeltä. 24-vuotiasta miestä syytetään kolmesta murhasta.

- Hän (syytetty) on kohdistanut tekonsa vaaraa aavistamattomaan ja siksi puolustuskyvyttömään (uhrin nimi), joka ei omalla käyttäytymisellään ole antanut aihetta väkivaltaiseen hyökkäykseen, syyttäjä Asser Kuosmanen sanoi tänään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa alkaneessa istunnossa.

Mies myöntää tappaneensa naiset ja syyllistyneensä tappoihin. Hän kuitenkin kiistää toimineensa vakaasti harkiten ja erityisen julmalla ja raa'alla tavalla.

Kivääri oli syyttäjän mukaan miehen isän omistama

Syytetty oli syyttäjän mukaan ottanut isänsä omistaman kiväärin ja ajanut vanhempiensa asunnolta Imatran keskustaan. Mies saapui Koskenparras-nimiselle kadulle hieman ennen puoltayötä.

Uhrit olivat syytetyn saapuessa olleet poistumassa ravintola Vuoksenvahdista ja jääneet keskustelemaan ravintolan edustalle. Syyttäjän mukaan mies tähtäsi ensin tähän selin päin seisseeseen naiseen. Laukaus lävisti naisen pään ja nainen kuoli välittömästi, syyttäjä sanoi.

Syyttäjän mukaan yksi laukauksista lävisti yhteensä kolme kohdetta, mikä on hänen mukaansa osoitus aseen tehokkuudesta. Kaikki kolme uhria kuolivat lähes heti.

– (Ase) soveltuu suurriistan, muun muassa hirven tai karhun metsästykseen, syyttäjä Kuosmanen luonnehti tekoasetta oikeudenkäynnin tauolla antamassaan haastattelussa.

"Ampumisen jälkeen tähtäsi hetken kadun suuntaisesti"

Ampumisen jälkeen mies on syyttäjän mukaan tähdännyt hetken kadun suuntaisesti ja laittanut sen jälkeen kiväärin autonsa takakonttiin. Poliisi tuli paikalle pian. Mies ei vastustanut kiinniottoa.

Esitutkinnassa mies on kertonut, että ampumisten motiivina oli halu päästä putkaan tai vankilaan, haastehakemuksessa sanotaan.

Puolustus on istunnon kahden ensimmäisen tunnin aikana ollut äänessä vain vähän. Syytetty ei ole itse puhunut lainkaan.

Poliisi kertoi esitutkinnan aikana pitävänsä todennäköisenä, että ampumisten taustalla on lähinnä syrjäytymiseen ja mielenterveyteen liittyviä syitä.

Syytetty on ollut mielentilatutkimuksessa. Mielentilatutkimuksen tulos tulee julkiseksi vasta oikeudenkäynnin aikana.

Syyttäjä vaatii, että rangaistus suoritetaan kokonaan vankilassa

24-vuotias mies ampui viime joulukuussa Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Tiina Wilén-Jäppisen (sd.) ja kaksi paikallista toimittajaa Imatran keskustassa sijaitsevan ravintola Vuoksenvahdin edustalla. Mies ei tuntenut uhreja, vaan he valikoituivat sattumalta, syytetty kertoi esitutkinnassa.

Syyttäjän mukaan mies aiheutti vakavaa yleistä vaaraa ampuessaan yleisellä katualueella. Monet ihmiset ovat olleet vaarassa saada osuman, syyttäjä sanoo. Syytetty kiistää yleisen vaaran aiheuttamisen.

Rangaistusta määrättäessä koventamisperusteena pitäisi syyttäjän mukaan ottaa huomioon syytetyn aiempi rikostausta. Mies on tuomittu tapon yrityksestä.

Syyttäjä vaatii myös, että tuomittaessa syytetty suorittaa koko rangaistuksen vankilassa.