Ikitie ja Tun­te­ma­ton sotilas kah­mi­vat Jusseja – ylei­sö-Jus­sin hakenut Aku Lou­hi­mies lii­kut­tui an­teek­si­pyyn­tö­jä esit­täes­sään

Tuntematon sotilas on voittanut Jussi-gaalan yleisöpalkinnon. Palkinnon otti vastaan ohjaaja Aku Louhimies.

Video ei ole tällä hetkellä saatavilla. Pahoittelemme häiriötä.

Tunnelma elokuva-alan suurimmassa kotimaisessa tapahtumassa Jussi-gaalassa Helsingin Kaapelitehtaalla yltyi perjantai-iltana riehakkaaksi. Yleisö Merikaapelihallissa taputti raivoisasti etenkin puheenvuoroille, joissa otettiin kantaa elokuva-alaa puhuttavaan naisten epätasa-arvoiseen kohteluun.

Valtaosa gaalan juhlayleisöstä halusi ottaa pukeutumisellaan kantaa epäasiallisen kohtelun lopettamiseksi. Suurin osa vieraista on pukeutunut mustaan ja useimmilla oli asussaan tai käsivarressaan valkoista nauhaa.

Hillitön ilonpito katkesi hetkeksi, kun estradille käveli hiljainen mies, yleisö-Jussilla palkitun Tuntemattoman sotilaan ohjaaja Aku Louhimies. Liikuttuneen oloinen Louhimies sai puheenvuorollaan yleisönsä joksikin aikaa hiljaiseksi.

– Minun virheeni eivät ole teidän virheitänne, sanoi Louhimies ja kehotti elokuvassa mukana olleita nauttimaan palkinnosta.

– Kiitos kollegoille, että olette käynnistäneet vaikean prosessin. Haluan vielä pyytää vielä anteeksi jokaiselta, jota olen työssäni loukannut, Louhimies sanoi.

Louhimies joutui voimakkaan kritiikin kohteeksi aiemmin tällä viikolla, kun useat Suomen eturivin naisnäyttelijät syyttivät häntä epäasiallisesta ja nöyryyttävästä kohtelusta. Ohjaaja sanoi hakeneensa apua ja myös saaneensa sitä.

Yhden kritiikin kokenut ohjaaja kuitenkin torjui.

– Uskon, että kaikissa töissäni lapset ovat olleet turvassa, hän sanoi.

Kuten valtaosa gaalan osanottajista, Louhimies oli pukenut valkoisen ruusukkeen. Ruusuke oli valittu gaalan merkiksi siitä, että kantaja tukee tasa-arvoa ja vastustaa seksuaalista häirintää.

Ikitie palkittiin parhaana elokuvana

Parhaan elokuvan Jussi-palkinnon voitti Ilkka Matilan tuottama Ikitie. Antti-Jussi Annila sai parhaan ohjauksen palkinnon samasta elokuvasta.

Video ei ole tällä hetkellä saatavilla. Pahoittelemme häiriötä.

Ilkka Matilan tuottama Ikitie voitti parhaan elokuvan Jussin perjantain Jussi-gaalassa.

Lavastussuunnittelun Jussin sai Kalju Kivi, joka suunnitteli Ikitie-elokuvan lavastuksen. Kivi on ensimmäinen virolainen, joka on voittanut Jussin.

Ikitiessä näytellyt Hannu-Pekka Björkman sai puolestaan Jussin parhaasta miessivuosasta. Naissivuosan palkinnon voitti samassa elokuvassa esiintynyt tanskalainen Sidse Babett Knudsen.

Rokan näyttelijälle parhaan miespääosan Jussi

Tuntemattomassa sotilaassa Rokkaa näytellyt Eero Aho voitti parhaan miespääosan Jussin. Aho antoi kiitospuheessaan tukea rohkeille naisnäyttelijöille, jotka toivat esille alalla esiintyneet epäkohdat. Hän kiitti puheessaan koko elokuvan joukkuetta, myös kohussa ryvettynyttä ohjaaja Aku Louhimiestä.

Tuntemattoman sotilaan äänimaailmasta vastannut Kirka Sainio puolestaan palkittiin parhaan äänisuunnittelun Jussilla.

Myös Sainio puuttui kiitospuheessaan ohjaaja Louhimiehen ympärille nousseeseen kohuun ja sanoi uskovansa, että tulevaisuudessa kenenkään ei tarvitse kovettaa itseään pärjätäkseen elokuvamaailmassa.

Tuntematon sotilas voitti myös kaksi muuta Jussia. Parhaasta maskeeraussuunnittelusta palkittiin Salla Yliluopa, ja Ben Mercer sai palkinnon parhaasta leikkauksesta.

Parhaan naispääosan Jussilla palkittiin Krista Kosonen roolistaan Miami-elokuvassa.

Parhaana lyhytelokuvana palkittiin Teppo Airaksisen ohjaama Katto, ja dokumenttielokuvan palkinnon sai Selma Vilhusen ohjaama Hobbyhorse Revolution.

Parhaan musiikin Jussin voittivat Timo Kaukolampi ja Tuomo Puranen, jotka vastasivat Armomurhaajan musiikista. Parhaan käsikirjoituksen Jussi-palkinto meni Teemu Nikille Armomurhaajan käsikirjoituksesta.