Ruoka: Suo­ma­lai­set syövät yhä enemmän ei­nek­siä ja vaa­ti­vat niiltä laatua

Jääkiekko: Kärpät tois­ta­mi­seen HPK:ta parempi – Blom­qvist pelasi nol­la­pe­lin

Ikä­ih­mi­sen kan­nat­taa pysyä nyt kotona, sanoo ou­lu­lai­nen Raili Visuri – Oulussa apua yli 70-vuo­tiail­le tarjoaa muun muassa Vuolle Set­le­ment­ti

Oululaisen Raili Visurin on nyt aivan käytännön syistäkin pakko noudattaa toimintaohjetta, jolla yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään muista ihmisistä.

Raili Visuri vastaanotti Vuolle Setlementin lähiavun koordinaattorin Marita Terhon tuoman ostoskassin perjantaina.
Raili Visuri vastaanotti Vuolle Setlementin lähiavun koordinaattorin Marita Terhon tuoman ostoskassin perjantaina.
Kuva: Pekka Peura

Oululaisen Raili Visurin on nyt aivan käytännön syistäkin pakko noudattaa valtioneuvoston antamaa toimintaohjetta, jolla yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään muista ihmisistä, eli olemaan karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

– En ole pystynyt pariin viikkoon käymään kaupassa kipeän jalkani vuoksi, lonkkaleikkaukseen pääsyä kotonaan odottava 84-vuotias Visuri kertoo puhelimitse.

Valtioneuvoston tavoitteena on suojata koronavirustartunnalta erityisesti yli 70-vuotiaat, sillä ikäihmisillä on nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista sairaalahoitoa vaativia vakavia oireita. Lähikontaktit ja liikkuminen kodin ulkopuolella lisäävät tartuntariskiä.

– Nyt kun on annettu kovat määräykset, että kotoa ei saa lähteä toisten ihmisten sekaan, on parempi noudattaa niitä. Kannattaa pysyä kotona, Visuri sanoo.

Visurin oma arki ruuanlaiton osalta helpottui taannoisen sairaalareissun jälkeen, kun hän sai kaupungin kotipalveluohjaajan kautta kotiinsa ruoka-automaatin. Automaatissa on lämmittämistä vaille valmiit pakasteateriat kahdeksi viikoksi kerrallaan.

 – Ja tällä viikolla minulle soitettiin Vuolle Setlementistä, että heidän kauttaan olisi saatavissa apua myös kaupassa käyntiin.

Kyse oli yhdistyksen vastikään aloittamasta maksuttomasta lähiapu-palvelusta, jolla halutaan helpottaa koronavirusepidemian vuoksi hankaliin tilanteisiin joutuneiden arkea.

Visuri ei epäröinyt tarttua tarjottuun apuun, ja niinpä hän sai toimitettua perjantain kauppa-asiansa sitä kautta.

Visurin puolesta ostokset tehnyt koordinaattori Marita Terho myös lupasi soittaa hänelle ensi viikon alussa ja tarkistaa, millainen avuntarve olisi silloin.

Vuolle Setlementti ry:stä osattiin olla yhteydessä Visuriin, koska hän oli saanut aiemmin sen ystävätoiminnan kautta vapaaehtoisystävän.

Tämä vapaaehtoisystävä on niin ikään yli 70-vuotias, ja tällä haavaa myös hänen täytyy vältellä liikkumista oman kotinsa ulkopuolella.

– Kyllähän elämä nyt hyvin yksinäistä on, mitä nyt joskus puhelin soi, ja mitä itsekin yritän soitella joillekin, Visuri pohtii päiviensä kulkua.

– Radio on auki, ja välillä katsoin jotain telkkarista. Makoilen paljon ja lueskelen lehtiä. Kirjahyllyssä on kirjoja, joita on tullut joskus aikoinaan luettua, mutta voihan niitä lukea varmasti toiseenkin kertaan.

Lähiapu-palvelu on tarkoitettu kaikille sitä tarvitseville, mutta erityisesti riskiryhmiin kuuluville ikäihmisille, nuorille ja aikuisille, joilla ei ole saatavissa apua omassa lähipiirissään, Marita Terho kertoo.

Apua tarjotaan arjen askareisiin, kuten esimerkiksi kaupassa käyntiin, lääkkeiden noutoon apteekista, koiran ulkoiluttamiseen, pienimuotoisiin lumitöihin tai vaikka polttopuiden kantamiseen kotiovelle.

Toiminnassa noudatetaan Terhon mukaan korostetun riskin toimenpiteitä. Käsihygieniasta huolehditaan erityisellä tarkkuudella, ja tarpeen mukaan käytetään myös kasvosuojaimia. Työntekijät eivät mene sisälle asuntoihin. Jos työntekijät tuntevat olonsa sairaaksi, he eivät jalkaudu asiakkaiden luo.

Palvelua koordinoi Terhon ohella kaksi muuta henkilöä, ja heihin voi olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Alkuvaiheessa palvelu rajautuu noin kymmenen kilometrin säteelle Oulun keskustasta.

Vuolle Setlementti ry:n lähiapu-palvelua voi pyytää puhelimitse numerosta 08 815 4050 tai sähköpostitse lahiapu@vuolleoulu.fi ma–to kello 9–15 ja pe 9–13.