Mainos

Ikään­ty­mi­nen ajoi rat­kai­suun: Elsi ja Erkki Ylitalo etsivät jat­ka­jaa 80-lu­vun puo­li­vä­lis­tä Piips­jär­vel­lä toi­mi­neel­le maa­ti­la­mat­kai­lu­yri­tyk­sel­le

Oulaisten pohjoispuolella kantatien varressa sijaitsee vireä Piipsjärven kylä. Mäen takaa avautuu helmenä järvinä­kymä. Ollaan Maatilamatkailu Ylitalon maisemissa.

Elsi Ylitalo kertoo, että paikka on kyläläisten uimarantana paitsi silloin kun rantamajalla on vuokralaisia. Lampea rakennettaessa paljastui kolme lähdettä, joista sen vesi nyt tulee.
Elsi Ylitalo kertoo, että paikka on kyläläisten uimarantana paitsi silloin kun rantamajalla on vuokralaisia. Lampea rakennettaessa paljastui kolme lähdettä, joista sen vesi nyt tulee.
Kuva: Anna Tilvis

Elsi ja Erkki Ylitalo ovat toimineet maatalousyrittäjinä 50 vuotta. Tilalla on ollut muun muassa lihakarjaa ja hevosia. Maatilamatkailu alkoi pihapiirin läheisyyteen hankitun mummonmökin vuokraamisesta 1980-luvun puolivälissä.

”Laitoimme tien varteen kyltin, että vuokrataan mökki. Samana iltana tulivat ensimmäiset vuokralaiset”, Elsi Ylitalo sanoo.

Vuokraus laajeni kahdella rannan tuntumaan rakennetulla paritalolla sekä rantamajalla. Maatilamatkailu on ollut koko ajan oheistoimintaa. Vuosikymmenten kuluessa vuokrauksessa on koettu monenlaisia vaiheita.

”Aluksi matkailijat tulivat suoraan tien päältä ja mökit täyttyivät sillä tavalla. Pienelle karavaanarialueelle tehtiin joskus suunnitelma, mutta se on jäänyt toteuttamatta.”

Majanvuokraus suosittua

Toiminta on jatkunut vireänä. Mökit ovat kesäkäytössä, ja niiden käyttäjissä on paljon vakioasiakkaita, jotka tulevat paikalle vuodesta vuoteen.

”On reissutyössä olevia miehiä. On ihmisiä, jotka tulevat tapaamaan sukua ja varaavat täältä majapaikan. Weteraanikonepäivien ja tapahtumien aikana meillä on täyttä.”

Rantamajaa vuokraavat sekä yksityiset ja yritykset ympäri vuoden. Sitä käytetään häissä, syntymäpäivillä- ja muissa perhejuhlissa. Siellä järjestetään pikkujouluja ja saunailtoja.

”Asiakkaita on riittänyt. Meillä ei ole pitopalvelua, mutta ohjaan tarvitsijoita kääntymään paikallisten pitopalveluyrittäjien puoleen. Usein ihmiset hommaavat tarjoilut itse.”

Rantamajan edessä avautuu järvestä erotettu lampi, jossa on poikkeuksellisen kirkas vesi. Siinä on mahdollisuus avantouinnille. Sauna lämpiää kuumaksi kahden kiukaan voimin.

”Lampi ruopattiin viime vuonna. Rantamajaan on asennettu aurinkopaneelit. Pientä kunnostusta ja ylläpitoa tehdään jatkuvasti”, Ylitalo kiittelee vuolaasti miehensä monitaitoisuutta.

Yrityksen myynti nyt ajankohtaista

Pitkän työuran tehneellä pariskunnalla on käsillä yritystoiminnan jatkajan etsiminen. Ylitalo kertoo, että olisi mukava olla täyspäiväisesti mummu ilman työhön liittyviä sitoumuksia. Yritykselle ja tilalle etsitään ostajaa. Omien lasten joukossa jatkamiseen ei ole kiinnostusta.

”Me aloitettiin itse ihan montusta. Tästä on helpompi lähteä jatkamaan, koska on määrätty vakioasiakaskunta ja tilat ovat kunnossa. Kehittämismahdollisuudet ovat hyvät. Rinnalle sopisi vaikka pitopalvelu tai eläimet, vaikka hevoset. Tilalla on iso talli. Nettiyhteydet tulevat valokuitua pitkin.”

Syynä yrityksen myyntiin on yksinkertaisesti ikääntyminen. Päätös on kypsynyt pikkuhiljaa, ja henkisesti siihen on ehditty sopeutua.

”Aloin puhua tutuille, että hommatkaa meille ostaja. Aluksi tuntui, että tämä lähtee heti, mutta niin ei käynyt. Myymme kaikkea yhdessä tai erikseen.”

Ylitalo on ollut Oulaisten yrittäjien jäsenenä alusta alkaen. Yrityskaupan puitteissa yrittäjäjärjestöön on oltu yhteydessä jonkin verran. Arvonmäärityksessä ja myynnissä on käytetty kiinteistönvälittäjää.

”En ole osannut pitää itseäni niinkään yrittäjänä, vaan olen maatalon emäntä. Olen tykännyt tästä työstä ja parasta palautetta on, kun asiakkaat tulevat uudestaan.”