Iivo Nis­ka­nen sai­ras­tui - pää­mat­ka jää hiih­tä­mät­tä

Iivo Niskanen ei osallistu Falunin MM-hiihtojen päätösmatkalle sunnuntainan sairastumisen vuoksi.

Perinteisellä hiihtotavalla hiihdettävän 50 kilometrin kisan oli tarkoitus olla Iivo Niskanen päämatka Falunissa.
Perinteisellä hiihtotavalla hiihdettävän 50 kilometrin kisan oli tarkoitus olla Iivo Niskanen päämatka Falunissa.
Kuva: FEHIM DEMIR

Hiihtäjä Iivo Niskaselta jää päämatka hiihtämättä sunnuntaina päättyvissä Falunin MM-kisoissa. Niskanen alkoi tuntea itsensä sairaaksi lauantaina eikä pysty kilpailemaan sunnuntain 50 kilometrillä.

– Iivo pyysi iltapäivällä kello 16:n aikaan, etten vahvistaisi vielä osallistujia 50 kilometrille. Hän halusi katsoa tilanteen loppuun asti, maajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä kertoi lauantai-iltana.

Niskasella on Jylhän mukaan alkava ylähengitysteiden infektio ja lihassärkyä. Sairastuminen antoi todennäköisesti viitteitä itsestään jo perjantaina, kun Niskanen väsyi miesten 4x10 kilometrin viestin kakkososuudella.

Niskasen sijasta 50 kilometrille osallistuu Ristomatti Hakola, matkan kolmen vuoden takainen Suomen mestari. Hakola kilpaili Falunissa jo kisojen avauspäivänä, jolloin oli sprintissä yhdeksäs.

”Iivo toipuu loppukaudeksi”

Niskasen valmentaja Olli Ohtonen uskoo, että hänen suojattinsa toipuu tällä kaudella vielä kilpaladuille.

– Sen näkee sitten, miten pahaksi tauti menee. Iivo voi olla mukana Salpausselällä, ja onhan siellä maailmancupissa vielä Holmenkollen tulossa, Ohtonen sanoi STT:lle puhelimitse kotoaan Kajaanista.

Falunin päätösmatka oli ollut Niskasen ykköstavoite koko kauden. Urheilijan kannalta sen livahtaminen sivu suun on valtava harmi, varsinkin kun Niskanen olisi päässyt esittämään osaamistaan bravuurihiihtotavallaan perinteisellä. Vielä lauantaina aamulla hän mietiskeli taktiikkaansa, sillä sääennusteet lupaavat lumisadetta.

Tammikuun alussa Niskanen sairastui influenssaan Tour de Ski -kiertueella ja jätti kiertueen kesken.

– Tuskin tässä on samasta taudista kyse. Tietääkseni influenssa ei voi iskeä kahta kertaa, Ohtonen arvioi.

23-vuotiaan hiihtäjän toipumiseen kului koko tammikuu, eikä hän ehtinyt kilpailukuntoon tammikuun lopussa hiihdettyihin SM-hiihtoihin mennessä. Faluniin Niskanen tuli pitkältä kisatauolta, sillä Tour de Skin ja MM-kisojen välissä hän oli hiihtänyt vain Kainuun piirinmestaruuskisoissa Kajaanissa.

Hakolan lisäksi miesten 50 kilometrille osallistuvat suomalaisista Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi ja Lari Lehtonen.
Niskasen poisjäännistä uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.