Pääkirjoitus: Oulu aikoo ottaa rä­vä­käs­ti velkaa ja luottaa suur­in­ves­toin­tien tuovan hyvää satoa jo muu­ta­man vuoden päästä

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Vastaa kyselyyn: Pi­täi­si­kö Pohteen hoi­ta­jil­le mak­se­tut vir­heel­li­set palkat jättää pe­ri­mät­tä?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Iina Tuo­me­la, 22, asettuu it­se­näi­syys­päi­vä­nä kun­nia­var­tioon Intiön hau­taus­maal­le sa­man­ikäi­sen Aino Keräsen san­ka­ri­hau­dal­le

Oululainen Iina Tuomela on ainoa puolesta tuhannesta vapaaehtoisesta, jotka asettuvat kunniavartioon sankarivainajien haudoille Intiön hautausmaalla.

Iina Tuomela asettuu itsenäisyyspäivänä sotilaskotisisar Aino Keräsen sankarihaudalle kunniavartioon. Tapahtumaan Tuomela ei pue kuvassa päällään olevaa sotilaskotisisaren pukua vaan sota-aikaiseen vastaavaan.
Iina Tuomela asettuu itsenäisyyspäivänä sotilaskotisisar Aino Keräsen sankarihaudalle kunniavartioon. Tapahtumaan Tuomela ei pue kuvassa päällään olevaa sotilaskotisisaren pukua vaan sota-aikaiseen vastaavaan.
Kuva: Pekka Peura

Iina Tuomela katsoo Intiön sankarihaudoilla Aino Keräsen (1.2. 1922–2.1. 1944) hautaa, jonka edustalle hän asettuu itsenäisyyspäivänä kunniavartioon reilun 450 muun kanssa.

22-vuotias Tuomela on samanikäinen kuin vuonna syntynyt sotilaskotisisar Aino Keränen oli kuollessaan. Jokaisen sankarihaudan äärelle tulee mahdollisimman samanikäinen ihminen kuin haudan sankarivainaja oli kuollessaan.

– Tämä on itselleni tosi tärkeä kunniatehtävä, mutta takanani on myös sotilaskotisisarjärjestö, jossa toimin.

Koska Keränen on hautausmaan ainoa naissankarivainaja, myös Tuomela on ainoa nainen kunniavartiossa. Keräsen ja Tuomelan samanikäisyys huomattiin syksyllä Oulun sotilaskotiyhdistyksessä.

– Odotan kunniavartiota tosi innoissani. Siitä varmasti tulee hieno, arvokas tapahtuma. Olen etuoikeutettu, kun pääsen mukaan.

Tuomela ei tiedä paljon Aino Keräsestä: vain hautakivessä lukevat syntymä- ja kuolinajat sekä sen, että Keränen kuoli Alakurtissa, kun tykistön ammus osui sotilaskotiin jossa hän oli töissä.

– Olisi mielenkiintoista tietää, millainen elämä hänellä on ollut ja mitä yhteistä meidän elämillämme mahdollisesti olisi voinut olla muuta kuin sama harrastus ja kutsumus.

Itsenäisyyspäivän tapahtuman kunniavartiossa Tuomela pukeutuu 1940-luvun sotilaskotisisaren pukuun.

– Hengähdän vähän ja koetan valmistaa itseni rauhalliseen ja hartaaseen mielentilaan, hän suunnittelee.

Tuomela innostui sotilaskotitoiminnasta viisi vuotta sitten, kun meni käymään Rovaniemelle armeijaan menneen silloisen poikaystävänsä, nykyisen miehensä luokse.

– Kävin parin viikon aikana tekemässä Rovaniemen sotilaskodissa joitakin työvuoroja. Koska kuitenkin asuin täällä, liityin Oulun sotilaskotiyhdistykseen ja olen siitä lähtien toiminut erilaisissa tehtävissä.

Tuomela sanoo, että sotilaskotitoiminta tuntui juuri sopivalta tavalta harrastaa ja osallistua maanpuolustukseen. Tehtävät ovat hänen mielestään erittäin monipuolisia.

– Siinä pääsee palvelemaan varusmiehiä. On monenlaista edustamista ja hallinnollista järjestötoiminnalle ominaista työtä. Omat isovanhempani ovat kuolleet, mutta sotilaskotiyhdistyksessä pääsen tutustumaan ihmisiin monista eri sukupolvista, Tuomela luettelee.

Hän sanoo kuuluvansa selvästi vähemmistöön ikänsä puolesta yhdistyksessä, mutta nuorempaakin väkeä toiminnassa on mukana.

– Jäsenkanta kyllä uudistuu, vaikka hieman hitaasti. Uutta, nuorempaa väkeä tulee mukaan toimintaan joka vuosi.

Vaikka varuskunnat lakkautettiin Oulun kasarmilta ja Hiukkavaarasta parikymmentä vuotta sitten, 170:lle sotilaskotiyhdistyksen jäsenelle riittää tekemistä.

– Palvelemme lentosotaharjoituksissa Oulunsalossa ja maastosotaharjoituksissa Taivalkoskella. Teemme yhteistyötä eri järjestöjen kanssa, kuten Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja veteraanijärjestöjen koulutusten ja tapahtumien yhteydessä. Tekemistä riittää paljon kaikille, Tuomela vakuuttaa.

Harrastus vie häneltä aikaa nykyisin melko paljon, koska hän on yhdistyksen hallituksen jäsen ja toimii jaostopäällikkönä.

Itsenäisyyspäivän kunniavartio pidetään sankarihaudoilla Oulun Hautausmaalla Intiössä (Kajaanintie 3) keskiviikkona kello 11.30 talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden kunniaksi.