Mainos

Ii on ollut ar­vos­tet­tu kaup­pa­paik­ka jo vuo­si­sa­to­jen ajan, ja tänäkin vuonna kuntaan on si­joit­tu­nut ja pe­rus­tet­tu kym­me­niä uusia yri­tyk­siä – Yrit­tä­jät ker­to­vat, miksi Ii on paras valinta yri­tyk­sel­le

Iissä panostetaan yrityksiin ja autetaan yrittäjiä menestymään. Iin Micropolis etsii jokaiselle yritykselle sopivan paikan kasvaa ja kehittyä.

Iin Kuivaniemellä sijaitsevan Canomaranin muuntautuvissa kanooteissa panostetaan ergonomiaan, ekologisuuteen ja laatuun.
Iin Kuivaniemellä sijaitsevan Canomaranin muuntautuvissa kanooteissa panostetaan ergonomiaan, ekologisuuteen ja laatuun.

Tiesitkö, että Iin kunnassa on harvinaisen pitkät ja arvostetut perinteet elinkeinoelämässä?

Iin Hamina oli Perämeren vilkkain kauppasatama ja yksi merkittävimmistä markkinapaikoista jo 1500-luvulla. Kalaisat joet ja meri tekivät kalastuksesta tärkeän elinkeinon, ja myöhemmin Ii on ollut Pohjois-Suomessa myös teollisuuden saralla uranuurtaja.

Yhä edelleen Ii on tunnettu elinvoimaisena ja kasvavana kuntana, jossa panostetaan täydellä sydämellä yrityksiin, palveluihin ja kehitykseen. Tänäkin vuonna Iihin on sijoittunut ja perustettu yli 60 uutta yritystä.

Yksi Iin uusista yrityksistä on Oy Canomaran Ltd, jonka tehtaalla valmistuu käsityönä tehtyjä katamaraanirunkoisia kanootteja.

Kuntoilijoille suunnattu Canomaranin Salli on suomalainen innovaatio. Myös uutta retkeilijöille, metsästäjille ja kalastajille sopivaa mallia on kehitelty.
Kuntoilijoille suunnattu Canomaranin Salli on suomalainen innovaatio. Myös uutta retkeilijöille, metsästäjille ja kalastajille sopivaa mallia on kehitelty.

Valmistuksesta ja tuotekehittelystä vastaavan Hannu Hietalan ja myyntiä organisoivan Reijo Korkalan mukaan Ii oli luonnollinen valinta Canomaranin tuotantotiloille, sillä Kuivaniemen lasikuiturakentamisen osaaminen on valtakunnan tasolla huippuluokkaa.

”Meillä oli vaihtoehtona myös muita paikkoja, mutta Iin Micropoliksessa oltiin heti hereillä ja saimme heiltä todella paljon apua toimitilojen etsimiseen ja rahoituksen järjestämiseen”, Korkala kertoo.

Canomaranin tuotanto on ollut Iissä kesäkuusta alkaen. Sijainniltaan Ii on Korkalan mukaan täydellinen: sen läpi kulkee yksi Suomen tärkeimmistä valtateistä ja vieressä on rautatie ja meri, josta voi kuljettaa tavaraa mihin päin maailmaa tahansa.

”Maailmalla arvostetaan pohjoisen osaamista ja meidän markkinoista suurin osa on muualla kuin Suomessa. Olemme kääntäneet kansainvälisen kaupan niin päin, että meillä tuotteet valmistetaan Pohjois-Suomessa ja viedään sitten junalla Kiinaan”, Korkala naurahtaa.

Oikeanlaiset tilat mahdollistavat kasvun

Toinen Iihin tänä vuonna sijoittunut yritys on Scanvall Finland Oy, jonka hallissa huolletaan metsäkoneita päivittäin aina aamuvarhaisesta keskiyöhön saakka.

Kun Scanvallin toimitusjohtaja Juha Kankaanpää sai kuulla läheltä kotiaan vapautuvasta hallista, hän päätti siirtää yrityksensä Oulun Ruskosta Iihin. Uudessa hallissa on yli kaksin verroin tilaa entiseen verrattuna, mutta vuokrakustannukset eivät ole juurikaan nousseet.

”Sekä minun että monien työntekijöidemme työmatka lyheni. Meidän asiakkaidemme kannalta ei ole oikeastaan mitään väliä, missä halli sijaitsee. Sekin auttoi päätöksentekoa.”

Muutto Iihin on vaikuttanut positiivisesti liiketoimintaan. Työt ovat lisääntyneet, kun halliin mahtuu enemmän ja isompia metsäkoneita samaan aikaan. Näin ollen myös työntekijöitä on palkattu lisää. Tilaa laajennuksellekin on.

Nelostien varrella Iissä sijaitseva Scanvall Finland Oy työllistää tällä hetkellä 10 henkilöä.
Nelostien varrella Iissä sijaitseva Scanvall Finland Oy työllistää tällä hetkellä 10 henkilöä.

Kankaanpää on toiminut yrittäjänä pitkään, mutta Ii on ensimmäinen kunta, jonka yrityspalveluita hän on hyödyntänyt yritystoimintansa tukena. Iin Micropoliksesta on ollut alusta alkaen helppo kysyä neuvoa, ja yritysneuvonta on säästänyt kiireisen yrittäjän aikaa.

”Iin Micropolikselta olen saanut todella hyvää palvelua. He ovat auttaneet esimerkiksi erilaisten avustushakemusten tekemisessä. On hienoa, että kaikki on yrittäjälle maksutonta”, Kankaanpää kertoo.

Iin kunta on yrittäjän yhteistyökumppani

Myös Reijo Korkalan mukaan Iin kunta on muodostunut ensimmäisten kuukausien aikana yritykselle tärkeäksi yhteistyökumppaniksi. Yrityspalveluiden asiantuntijat ovat olleet helposti lähestyttäviä ja yrityksen toimintaan on käyty tutustumassa myös paikan päällä.

”Olen asioinut Suomessa monien elinkeinoyhtiöiden kanssa, ja Iin Micropoliksessa homma toimii todella hyvin. Minulla on ollut koko ajan tunne, että en aiheuta ongelmia kenellekään, vaikka kysyn neuvoa. Vaikka olemme pieni yritys, kaikki ovat olleet meidän tekemisestä innoissaan ja kiinnostuneita”, Korkala kuvailee.

Iin Micropoliksen yrityskehittäjä Noora Huotari on iloinen yrittäjien antamasta palautteesta. Hän kokee tärkeäksi, että kunta auttaa ja vahvistaa yrityksiä kaikissa yritystoiminnan vaiheissa. Kun yrittäjät ja asukkaat voivat hyvin, myös kunta voi hyvin.

Huotari rohkaisee ottamaan yhteyttä Iin Micropoliksen asiantuntijoihin matalalla kynnyksellä.

”Iistä löytyy hyviä alueita logistiikaltaan teollisen toiminnan harjoittamiseen. Pian valmistuu Pentinkankaan kaava palvelemaan kaupan alan toimijoiden tarpeita Micropoliksen läheisyydessä. Mikäli yritykselle ei löydy sopivaa toimitilaa on meillä valmius rakennuttaa yritykselle vuokratilat.”

Tutustu Iin yrityspalveluihin osoitteessa ii.fi/business.

Ota yhteyttä!

Noora Huotari

p. 040 683 0541

noora.huotari@micropolis.fi

Johanna Jakku-Hiivala

p. 0400 2422 90

johanna.jakku-hiivala@micropolis.fi

Iin kunta

Sijoitu Iihin!

Iissä on kysyntää palveluille ja tilaa uusille yrityksille. Hyödynnä nelostien liikennevirta Oulun kaupungin ja Kemin biotalousalueen välillä. Valtatien liikennemäärä Iin kohdalla on noin 12 500 autoa vuorokaudessa.

Ii on osa Oulun 250 000 asukkaan talous- ja työssäkäyntialuetta. Iistä saat nopeasti toimitilan tai tontin yrityksellesi.