Pääkirjoitus: Pu­heen­joh­ta­jil­ta läh­te­nyt mopo käsistä – jäitä hattuun vaa­li­ten­teis­sä, mallia poh­joi­ses­ta

Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ihmiset ovat al­ka­neet hankkia jo­di­tab­let­te­ja, STUK va­roit­taa vää­ris­tä sä­tei­ly­hu­huis­ta – "Ei ole ta­pah­tu­nut sel­lais­ta, mikä voisi ai­heut­taa sä­tei­ly­vaa­raa"

Apteekit kertovat ihmisten alkaneen hankkia joditabletteja huhujen takia. Apteekkariliitto ja Fimea ovat ohjeistaneet apteekkeja jodinkyselijöistä.

Helsinki
STUKin verkkosivuilla on tietoa muun muassa joditablettien oikeasta käytöstä sekä toimintaohjeita todellisiin säteilyvaaratilanteisiin.
STUKin verkkosivuilla on tietoa muun muassa joditablettien oikeasta käytöstä sekä toimintaohjeita todellisiin säteilyvaaratilanteisiin.
Kuva: Kimmo Penttinen

Säteilyturvakeskus (STUK) varoitti sosiaalisessa mediassa liikkuvista virheellisistä huhuista. Niissä kerrotaan venäläisen ydinvoimalaitoksen säteilyvaarasta.

STUK tiedotti perjantaina, etteivät tällaiset huhut pidä paikkansa. STUKin laboratoriojohtajan Aleksi Mattilan mukaan huhuissa kerrotaan tulipalosta venäläisellä ydinlaitoksella.

– Ei siellä venäläisellä ydinlaitoksella ole tapahtunut mitään sellaista, mikä voisi aiheuttaa säteilyvaaraa Suomessa. Myös säteilytilanne suomalaisilla ydinlaitoksilla on täysin normaali, Mattila kertoi STT:lle.

Suomen lähialueella sijaitsee venäläisiä ydinvoimaloita Sosnovyi Borissa ja Kuolan niemimaalla.

STUKin verkkosivuilla on tietoa muun muassa joditablettien oikeasta käytöstä sekä toimintaohjeita todellisiin säteilyvaaratilanteisiin.

Helsingissä ja Kotkassa oli kesäkuun puolivälissä havaittu radioaktiivisia aineita, joiden uskottiin olevan peräisin ydinvoimalaitokselta. Mitatut arvot olivat määrältään niin pieniä, että niillä ei ole vaikutusta terveyteen tai ympäristöön, kertoi STUK kesäkuun lopulla.

Joditabletteja ei saa syödä omin luvin

STUKin mukaan huhut ovat lähteneet liikkeelle kesäkuisten uutisten jälkeen. Huhuja on levitetty sosiaalisen median kanavissa, kuten Facebookissa, Twitterissä sekä Whatsapp-viesteissä.

– Tällaisessa tilanteessa tiedotus tapahtuisi virallisia kanavia pitkin. Säteilyturvakeskus tiedottaa poikkeustilanteista sivuillaan sekä sosiaalisen median kanavissa. Lisäksi kertoisimme asiasta nopeasti tiedotusvälineille, STUKin viestinnän asiantuntija Leena Hietanen kertoo.

Virheelliset tiedot ovat lisänneet joditablettien kysyntää apteekeissa.

– Ei ole sinänsä huono asia, jos ihmisillä on kotivarana joditabletteja. Täytyy kuitenkin muistaa, että niitä ei saa alkaa itsenäisesti ottaa esimerkiksi huhujen perusteella, Hietanen sanoo.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo, että liiton suuntaan on alkanut tulla torstaina viestiä kysynnän lisääntymisestä. Mistään valtavasta ryntäyksestä ei kuitenkaan ole ollut kyse.

– Jos aikaisemmin on yksi ihminen kysellyt päivässä, niin nyt ehkä viidestä kymmeneen henkilöä, Kostiainen tarkentaa.

Joditankkausta ei auta tehdä varalta

Kostiaisen mukaan ihmisillä on vaikuttanut olleen hataria kuvia siitä, miten jodia käytetään. Jodia ei ole tarkoitus käyttää pitkiä aikoja kuuriluonteisesti, vaan kerta-annoksella ikään kuin tankataan kilpirauhanen jodilla. Kun jodikiintiö on saatu tabletista, ei kilpirauhanen voi enää ottaa vastaan radioaktiivista jodia.

Tavanomainen annos aikuiselle ja yli 12-vuotiaalle lapselle on yhden tabletin kerta-annos.

Varalta jodia ei tule kuitenkaan syödä.