Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hy­vin­voin­ti­alueen han­kin­nat vaa­ti­vat tiuk­ko­ja kont­rol­li­työ­ka­lu­ja

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö on kaikkien nähtävissä hyvinvointialueen nettisivuilla. Päällimmäisenä huomiona pistää silmään kaksi asiaa.

Ensimmäisenä aluehallituksen, hyvinvointijohtajan sekä apteekkarin hankintarajat. Toisena kansalaisten vaikutusmahdollisuudet.

Käytännössä vain kaikkein massiivisimmat eli yli 25 miljoonan hankinnat tulisivat aluevaltuuston päätettäväksi. Hallintosäännön perusteella voidaan päätellä, että aluehallitus (13 jäsentä, enemmistöpäätöksillä), hyvinvointijohtaja sekä apteekkari voivat käytännössä pyörittää hankinnat ilman minkäänlaista laajempaa ulkoista kontrollia näiden 15 hengen päätöksillä.

Aluehallituksen hankintojen kustannusarviohaarukka on 5–25 miljoonaa euroa, hyvinvointijohtajalla 1–5 miljoonaa euroa ja apteekkari päättää lääkehankinnoista ilman euromääräistä ylirajaa. Tämä, jos mikä, on vallan merkittävää keskittämistä.

Hallintosäännössä on myös päätetty luonnollisesti toimintaan liittyvästä luottamushenkilöiden palkkioista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.