Hyppy toisen saap­pai­siin – larp­paa­mi­nen voi olla myös mie­len­ter­veys­työ­tä

Hyvän mielen talon kokemustoiminnan koordinaattori Virve Saaranen (vasemmalla) ja vapaaehtoinen Johanna Verhiö esittelevät toivon puuta, jota pääsee askartelemaan huomenna Toivontyöpajassa.
Hyvän mielen talon kokemustoiminnan koordinaattori Virve Saaranen (vasemmalla) ja vapaaehtoinen Johanna Verhiö esittelevät toivon puuta, jota pääsee askartelemaan huomenna Toivontyöpajassa.
Kuva: Susanna Eksymä

Hyvän mielen talolla Oulussa kokeillaan kuluvalla viikolla ensimmäistä kertaa larppaamista. Oululaisen pelitaiteilijan Johanna Verhiön vetämät Kiviäkin kiinnostaa -larppitapahtumat ovat osa Hyvän mielen talon parhaillaan käynnissä olevan Mielenterveysviikon ohjelmaa. Ensimmäinen tapahtuma pidettiin lauantaina ja toinen järjestetään tänä iltana.

– Jo ensimmäisen pelitapahtuman palaute oli niin positiivista, että on hyvin todennäköistä, että Hyvän mielen talolla larpataan jatkossakin, Verhiö sanoo.

Larppaaminen on roolipelaamisen muoto, jossa pelaajat ilmaisevat roolihahmojensa toimintaa käyttäen apuna koko kehoaan. Larppaaminen rantautui Suomeen 80-luvulla, mutta vasta hiljattain harrastuksessa on tunnistettu potentiaalia myös mielenterveystyössä.

– Viihdelarpin tavoitteena voi olla vaikkapa suvun kadonneen sormuksen löytäminen. Kaikessa larppaamisessa ei kuitenkaan jahdata ulkopuolisia asioita, vaan voidaan miettiä myös elämän suuria kysymyksiä. Isojen asioiden käsitteleminen voi olla joskus helpompaa, kun asettuu katselemaan niitä omien saappaiden ulkopuolelta.

Hyvän mielen talolla järjestettävissä Kiviäkin kiinnostaa -larpeissa hypätään kivien rooleihin.

– Roolikseen voi ottaa vaikkapa tiilen, joka pohtii omaa kantokykyään.

Perspektiiviä ongelmiin

Johanna Verhiö tähdentää, että viihdelarppaaminenkin on varsin terapeuttista puuhaa.

– Pelin tiimellyksessä unohtuu kaikki arkiset huolet ja murheet. Siinä ei ehdi miettiä, onko tiskit tiskattu tai kuinka kiireinen seuraavasta työviikosta on tulossa.

Verhiön mukaan larppaaminen tarjoaa myös uutta perspektiiviä omiin ongelmiin.

– Jos on vaikkapa pelannut peliä, jossa on maailmanloppu tulossa ja on sen onnistunut estämään, omat ongelmat tuntuvatkin yhtäkkiä tosi vähäpätöisiltä.

Hän sanoo larppaamisen opettavan myös erilaisuuden kohtaamista ja sietämistä.

– Tuohan se elämään myös sellaisia seikkailuja ja jännitystä, mitä ei muutoin pääse koskaan kokemaan. Ja tietysti valtavasti ystäviä.

Oulussa viihdelarppaamisen saloihin pääsee tutustumaan Oulun Interaktiiviset Eläytyjät ry:n tapahtumissa.

– Tietoa tulevista tapahtumista löytyy parhaiten OIEI:n Facebook-sivuilta. Ensikertalaiset ovat yleensä pelitapahtumissa etusijalla, jotta mukaan saataisiin uusia kasvoja, Verhiö vinkkaa.

Hän tähdentää, että harrastus sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta.

– Olen näiden vuosien jälkeen vakuuttunut siitä, että ihan kaikki osaavat larpata eikä se vaadi mitään ennakkotietoja tai -taitoja.

Harrastus ja ammatti

Verhiö itse otti ensikosketuksensa larppaamiseen kaksikymmentä vuotta sitten yläasteella. Nykyisin larppaaminen on hänelle sekä harrastus että työ.

Verhiö on muun muassa kehitellyt tälläkin hetkellä Oulun kaupungin nuorisotyössä käytössä olevan Pintaa Syvemmälle -tunnetaitopelin.

– Pintaa Syvemälle projektin aikana nuorisotoimijat toivoivat myös tunnetaitolarppia nuorille, ja olenkin nyt tekemässä sellaista kulttuuriapurahalla, Verhiö paljastaa.

Mielenterveysviikko käynnissä

Mielenterveysviikkoa 2020 vietetään 15.–22. marraskuuta teemalla ”Mistä tietää?” Viikon aikana nostetaan esiin kokemuksia ja tietoa siitä, mistä voi tietää, milloin on syytä hakea apua, kun mieli ei voi hyvin.

Oulun Hyvän mielen talolla Mielenterveysviikon ohjelmassa on larppaamisen lisäksi muun muassa Toivon työpaja, joka järjestetään huomenna torstaina 19. marraskuuta kello 14–17. Kaikille avoimessa ja maksuttomassa tapahtumassa voi piipahtaa oman aikataulun mukaan. Tapahtumassa askarrellaan toivon puuta ja vaihdetaan ajatuksia ja kokemuksia. Tarjolla on myös tietoa Hyvän mielen talon toiminnasta.

Hyvän mielen talolla avattiin maanantaina myös nuorten aikuisten Mielipaletti-ryhmän taidenäyttely, joka on esillä 4. joulukuuta saakka.