Hy­gie­nia­pas­si tarpeen ke­sä­töis­sä

Kymmenkunta kurssilaista kokoontui maaliskuun lopussa opiskelemaan elintarvikehygieniaa Kempeleen yläasteelle. Kurssia tarvitsi myös Kempeleläinen Lotta Huhta, 19, joka kävi kurssin kesätöiden takia.

Lotta Huhta on kaikin puolin valmis elintarvikealan kesätöihin.
Lotta Huhta on kaikin puolin valmis elintarvikealan kesätöihin.


Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Kymmenkunta kurssilaista kokoontui maaliskuun lopussa opiskelemaan elintarvikehygieniaa Kempeleen yläasteelle. Kurssia tarvitsi myös Kempeleläinen Lotta Huhta, 19, joka kävi kurssin kesätöiden takia.

Kyseessä oli Kempeleen 4H-yhdistyksen järjestämä hygieniapassikurssi, johon sisältyi opetusta ja itse hygieniapassin suorittaminen.

"Monessa työhaastattelussa ja hakemuksessa kysytään hygieniapassia ja kun ystäväni soitti ja kertoi kurssista, päätin lähteä mukaan", Lotta täsmentää. Osa hänen ystävistään oli saanut passin jo syksyllä.

Kurssilaiset tutustuivat erilaisiin ruokamyrkytysten aiheuttajiin ja niiden torjumiseen, puhtaisiin työskentelytapoihin ja oikeaoppiseen elintarvikkeiden säilytykseen. Heille jaettiin myös erilaisia esitteitä kuten e-koodiavain ja ohjeet tehokkaasta käsienpesusta.

Lotan mielestä osaamistestiä edeltävä opetus oli tarpeellista. Ilman kurssia hän olisi selvinnyt kokeesta korkeintaan hyvällä onnella. "Kokeessa pitää käyttää maalaisjärkeä, mutta esimerkiksi oikeita lämpötiloja ei voi etukäteen tietää." Parhaiten Lotalle jäivät kurssista mieleen juuri oikeat ruoansäilytyslämpötilat.

Hygieniapassi ei aikaisemmin ollut Lotalle ajankohtainen asia, koskapa passin perään ei edellisissä kesätöissä kyselty. Tänä vuonna Lotta haki moniin eri kesätyöpaikkoihin, joissa passi on tarpeen.

"En tainnut päästä yhteenkään. Uskon kuitenkin, että tulevien opiskelujen aikana haen ruokaa käsitteleviin paikkoihin töihin ja niissä hygieniapassista on hyötyä."

Lotta kertoi, että hänestä on tärkeää, että elintarvikealoilla työskenteleviltä vaaditaan osaamista. Hän ei todellakaan haluaisi saada ruokamyrkytystä väärin käsitellyistä aineksista.

Eira Myllyniemi