Huu­to­kaup­pa­kei­sa­ri Aki Pal­san­mä­ki on löy­tä­nyt it­sel­leen sopivan tavan toimia, eikä kai­nos­te­le tur­haan: "Voi olla, että heitän joskus liikaa roiseja alapään jut­tu­ja, mutta se on tyy­li­ni"

Huutokauppakeisarina tv-yleisön kansansuosikiksi kivunnut Aki Palsanmäki muistaa päivämäärän 24. huhtikuuta 2008 muita tarkemmin. Silloin koitti hänen ensimmäinen päivänsä meklarina eli huutokaupan puheenjohtajana.

Aki Palsanmäki kertoo, että toistakymmentä vuotta huutokauppayrittäjänä on kasvattanut itsevarmuutta. – Tietämys tavarasta on kasvanut paljon. Alkuvuosina tuli hermostuttua, jos tavara ei käynyt kaupaksi, hän sanoo.
Aki Palsanmäki kertoo, että toistakymmentä vuotta huutokauppayrittäjänä on kasvattanut itsevarmuutta. – Tietämys tavarasta on kasvanut paljon. Alkuvuosina tuli hermostuttua, jos tavara ei käynyt kaupaksi, hän sanoo.
Kuva: Tommi Anttonen

Huutokauppakeisarina tv-yleisön kansansuosikiksi kivunnut Aki Palsanmäki muistaa päivämäärän 24. huhtikuuta 2008 muita tarkemmin. Silloin koitti hänen ensimmäinen päivänsä meklarina eli huutokaupan puheenjohtajana.

Vaikea uskoa, mutta sohvaperunoiden luottamuksen ajat sitten puolelleen voittanut huulenheittäjä Palsanmäki myöntää, että eka kerta jännitti julmetusti.

– Puomirannan Martti oli hoitanut meklarin hommia vuosikausia ja halusi jo jäädä eläkkeelle. Piti tarttua itse vasaran varteen, vaikka jännitti niin perkaleesti. Hyvä, että pysyi maljakko kädessä, Palsanmäki muistelee.

– Toisella kerralla jännitti vähemmän, kolmannella vielä vähemmän ja neljännellä kerralla ei ollenkaan.

50 vuotta täyttävä keisari on löytänyt meklarina itselleen istuvan pelitavan.

– Työ tekijäänsä opettaa. Voi olla, että heitän joskus liikaa roiseja alapään juttuja, mutta se on tyylini, enkä tule sitä muuttamaan.

Vaikka antaumuksellisen tv-esiintymisen perusteella toisin voisi kuvitella, huutokauppayrittäjyys ei alun perin ollut Palsanmäelle kutsumustehtävä. Metallialan töitä tehnyt mies joutui valinnan eteen, kun huutokauppakamaria 19 vuotta pyörittänyt Lauri-isä kuoli 2006.

– Isän toivomus oli, että joku jatkaisi hänen elämäntyötään. Lopulta minä ja Heli-vaimoni päätimme ruveta pitämään huutokauppaa. Jätimme vakituiset työpaikkamme ja muutimme Varsinais-Suomesta Salosta Keski-Suomeen Uuraisille.

Tervetullutta työntöapua bisnes sai 2012, kun huutokauppakamarin pihaan Uuraisten Kangashäkkiin asteli tuotantoyhtiö Aito Median kaksi työntekijää. Heillä oli Palsanmäille asiaa.

– Ukot kertoivat, että nyt aletaan tehdä tv-ohjelmaa. Meillä oli pitkä päivä takana ja nälkä taisi olla. Konahdin, ettei nyt ole aika vitsailla.

"Helsingin herrat" eivät antaneet periksi.

– Tuotantoyhtiön pojat perustelivat, että olivat käyneet Kehä kolmosen ulkopuolella läpi 30 huutokauppa- ja osto- ja myyntiliikettä ja näkivät meissä potentiaalia.

Televisiodiiliä ei ole tarvinnut katua.

– Kyllä tv:llä kova mainosarvo on. Kun ohjelmaa tuli ulos muutama jakso, puhelin rupesi soimaan, tavaraa tuli tarjolle ja asiakkaita käymään. Vaikka työpäivät voivat venyä 17-tuntisiksi, mukavaa työtä tämä on, Palsanmäki vakuuttaa.

Palsanmäen huutokauppakamarista on vuosien mittaan tullut kansallinen vaelluskohde. Huutokaupparakennus on lähellä Nelostien Hirvaskankaan liikenneliittymää, rekkakuskien ikiaikaista virkistyskeidasta.

– Huippuvuodet ovat takana. Kesälläkin huutokaupan kävijämäärä on puolittunut. Hyvää siinä on se, että pystymme nyt palvelemaan asiakkaitamme paremmin, Palsanmäki pohtii.

Hän ja vaimonsa Heli tähyävät viisi vuotta eteenpäin. Silloin on kenties sopiva aika lopettaa kotihuutokaupan pitäminen.

– Minulla tulee silloin työelämässä täyteen 40 vuotta. Talvet voisi jo viettää etelän lämmössä. Ihmisellä pitää olla tällaisia haaveita ja unelmia.

Vaikka huutokauppaisännän suu käy siihen malliin, että kainompien kuulijoiden poskille leviää puna, Palsanmäki haluaa pitää jalat maassa. Maanläheisyys lisää kansan silmissä uskottavuutta, diivailu ei.

– Vaikka keltainen lumi näyttää hyvältä, ei sitä parane syödä, kauppakeisari tietää.

Aki Kristian Palsanmäki

Huutokauppayrittäjä, tv-esiintyjä.

Syntynyt 15. marraskuuta 1969 Uuraisilla.

Asuu Uuraisilla.

Vaimo Heli Palsanmäki.

Peruskoulu, tehnyt ennen huutokauppayrittäjän uraansa muun muassa metallialan töitä.

Aloitti huutokauppayrittäjänä vuonna 2006 ja meklarina 2008, Huutokauppakeisari-ohjelma alkoi televisiossa 2012. Myös käsistään kätevä huutokauppakeisarin apumies, "Hirvaskankaan MacGyver" Markku Saukko on saanut televisioon oman Markku hoitaa -ohjelmansa.

Tv:n parhaan esiintyjän Kultainen Venla -palkinto 2014.

Juhlii merkkipäiväänsä ystävien kanssa.