Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Hulluna hu­ma­las­sa?

Ihmiset ovat kautta aikojen tunteneet tarvetta ja keksineet erilaisia tapoja vetää ”pönttönsä sekaisin”.

Ihmiset ovat kautta aikojen tunteneet tarvetta ja keksineet erilaisia tapoja vetää ”pönttönsä sekaisin”. Se luo luontaisen pohjan päihteiden kysynnälle ja siten totta kai myös tarjonnalle, ja asettamalla mielivaltaisesti tietyt päihteet laittomaksi ajetaan niiden käyttäjät marginaaliin ja sitä kautta lainsuojattomiksi.

Tällöin päihteiden käyttö ja sen lieveilmiöt karkaavat lain ulottumattomiin – sen sijaan, että rohkaistaisiin ihmisiä osallistumaan yhteiskuntaan sen täysivaltaisina jäseninä.

Suomi ei tarvitse yhtään uutta laillista päihdettä lisää, mutta yhteiskunnalle koituu vain haittaa pelkkien käyttäjien rankaisemisesta. Minkä tahansa aineen käytöstä, pienten määrien hallussapidosta tai tuotannosta puhtaasti omaa käyttöä varten ei tule rangaista, mutta rangaistuksia tuotannosta myyntiin, salakuljetuksesta ja itse vähittäismyynnistä pitää mielestäni jopa nostaa.

Suurimmalle osalle päihteiden käyttäjistä niiden käyttö pysyy kohtuuden rajoissa. Sen sijaan että sakotamme ja leimaamme käyttäjiä, tulee meidän auttaa heitä, joilla käyttö lyö yli, ja tarjota tukea ihmiselle hänen palatessaan osaksi hyvinvointivaltiota.

Huumeiden vapauttamisesta on saatu rohkaisevia esimerkkejä. Portugalissa dekriminalisointi on vähentänyt huumeiden yhteiskunnallisia haittavaikutuksia ja Yhdysvalloissa kannabiksen myynnistä saaduilla verotuloilla rakennetaan kouluja ja sairaaloita.

Tulevalla hallituskaudella olemme aitiopaikalla ottamaan oppia kokemuksista ympäri maailman ja tekemään niiden pohjalta ne lakimuutokset, jotka todistettavasti toimivat.

Juuso Raitala
eduskuntavaaliehdokas (pp./sit.)
filosofian maisteri, Oulu