Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Huip­pu­suo­sit­tu Juan Carlos ry­vet­tyi ko­huis­sa ja katosi – Es­pan­jan ex-ku­nin­gas kertoi läh­te­neen­sä maasta, mutta kukaan ei tiedä minne

Espanjan ex-kuningas Juan Carlos oli huippusuosittu. Nyt hän on lähtenyt kohujen saattelemana maasta.

Espanjan ex-kuninkaan Juan Carlosin tämänhetkinen olinpaikka on tuntematon. Kuva on arkistokuva vuodelta 2017.
Espanjan ex-kuninkaan Juan Carlosin tämänhetkinen olinpaikka on tuntematon. Kuva on arkistokuva vuodelta 2017.
Kuva: Sergio Barrenechea

Espanjan entisen kuninkaan matka sankarista hylkiöksi on huipentunut siihen, että hän on lähtenyt maasta.

Mutta minne?

Espanjalaismedia kertoi alkuviikosta, että Juan Carlos olisi matkustanut Portugalin Cascaisiin, missä hän vietti osan lapsuudestaan. Toisten medioiden mukaan hän on siellä yhä, toisten mukaan hän on jatkanut matkaansa Dominikaaniseen tasavaltaan.

Dominikaanisen tasavallan ulkoministeri on sanonut, ettei kuningas ole maassa. Cascaisin paikallisviranomaisillakaan ei ole Juan Carlosista havaintoja.

Hovi ilmoitti Juan Carlosin lähdöstä maanantaina. Joidenkin tietojen mukaan hän olisi silloin jo poistunut maasta.

Ex-kuningas ei ole kommentoinut olinpaikkaansa tai esitettyjä syytöksiä. Asianajajansa välityksellä hän on viestittänyt olevansa syyttäjien käytettävissä.

Francon valitsema seuraaja

Vuonna 1975 valtaan noussut kuningas oli aikanaan hyvin suosittu, sillä hänellä oli suuri rooli maan siirtymisessä demokratiaan Francisco Francon valtakauden jälkeen.

Juan Carlos muun muassa auttoi estämään uuden diktatuurin syntyyn tähtäävän vallankaappauksen. Häntä on kuvailtu karismaattiseksi ja kansaa lähellä olevaksi johtajaksi, joka on kohdellut vallan väärinkäyttäjiä hyvin tylysti.

Esimerkiksi vuonna 2007 pidetyssä valtionjohtajien tapaamisessa Juan Carlos kehotti Venezuelan presidentti Hugo Chavezia sulkemaan suunsa, kun tämä keskeytti Kolumbian presidentin Alvaro Uriben.

Kuninkaan sädekehä alkoi himmetä vuoden 2008 finanssikriisin seurauksena. Espanjaa kuritti kova lama, ja kuningasperheen leveä elämäntyyli herätti kritiikkiä. Samalla alkoivat syytökset siitä, että kuningasperhe olisi itse käyttänyt valtaansa väärin.

Kohut ovat seuranneet toisiaan

Suositun kuninkaan maine sai kovan kolauksen, kun hän loukkaantui ollessaan kalliilla norsunmetsästysmatkalla Afrikassa rakastajattarensa kanssa. Pian tämän jälkeen hänen tyttärensä prinsessa Cristina ja tämän aviomies asetettiin syytteeseen talousrikoksista.

Cristina vapautettiin myöhemmin syytteistä, aviomies tuomittiin vankilaan. Juan Carlos oli jo tällöin ehtinyt luopua kruunusta. Hän siirsi vallan pojalleen Felipelle vuonna 2014 vedoten terveyssyihin. Asiantuntijoiden mukaan syyt olivat kuitenkin poliittisia. Juan Carlosin suosio oli ennätysalhainen, ja kuningasperhe tarvitsi uudet kasvot säilyttääkseen luottamuksensa.

Syyttäjät Sveitsissä ja Espanjassa ovat jo vuosia tutkineet Juan Carlosin rahaliikennettä. Nykyisen skandaalin keskiössä on sadan miljoonan dollarin lahja Saudi-Arabian kuninkaalta Juan Carlosille vuonna 2008. Selvityksessä on, onko sillä yhteyttä espanjalaisyrityksen toteuttamaan suurnopeusjunaurakkaan.

Juan Carlos on kiistänyt syyllisyytensä, eikä häntä ole asetettu virallisen tutkinnan alle. Ei ole varmaa, voidaanko häntä edes syyttää, istuvalla kuninkaalla on syytesuoja.

Nykyisen kohun seurauksena kuningas Felipe kuitenkin katkaisi isänsä vuosirahoituksen ja otti etäisyyttä isäänsä luopumalla perinnöstään.

Kuka

Juan Carlos

Ex-kuningas Juan Carlos I on koko nimeltään Juan Carlos Alfonso Victor María de Borbón y Borbón.

Syntyi 5. tammikuuta 1938 Italian Roomassa, missä perhe oli maanpaossa.

Espanjan diktaattori Francesco Franco nimesi Juan Carlosin seuraajakseen vuonna 1969. Juan Carlos nousi valtaan Francon kuoltua.

Vaikka oli Francon valinta, Juan Carlos alkoi luotsata maata kohti demokratiaa. Hän nimitti uudistusmielisen pääministerin, armahti poliittisia vankeja ja kannusti puolueiden perustamiseen.

Meni naimisiin Kreikan prinsessa Sofian kanssa vuonna 1962. Parilla on kolme lasta, Elena, Cristina ja Felipe.

Luopui kruunusta vuonna 2014 poikansa Felipen hyväksi, kun kansansuosio alkoi laskea. Syynä laskuun olivat muun muassa metsästysmatka Afrikkaan sekä prinsessa Cristinan talousrikosepäilyt.

Kuninkaan nykyinen olinpaikka on tuntematon.