Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Huip­pu-ur­hei­lus­sa nä­ky­vis­sä his­to­rial­li­nen uus­ja­ko, Suomi tar­vit­si­si suureen harp­pauk­seen isomman väestön tai Norjan öl­jy­ra­hat

Äskettäiset jalkapallon MM-kisat ja sunnuntaina päättyneet yleisurheilun MM-kisat osoittavat, että urheilun mannerlaatat ovat liikkeessä. Urheilumenestys on yhä keino nostattaa kansallista ylpeyttä. Se tiedetään vaikkapa Intiassa ja Saudi-Arabiassa.

Ei ehkä yleisurheilun MM-kisojen merkittävin tapahtuma mutta suomalaisittain ajatuksia herättävin oli "kansallislajimme" keihäänheiton loppukilpailu sunnuntai-iltana:

Voittaja intialainen Neeraj Chopra. Kakkosena Pakistanin Arshad Nadeem. Kuuden parhaan joukossa kolme intialaista. Suomen Oliver Helander seitsemäs.

Vaikka kyse oli vain yhdestä lajista, tulos oirehti muutosta, joka on käynnissä ja jonka voi toivottaa lämpimästi tervetulleeksi: uusia maita rynnii yleisurheilunkin huipulle.

Myös merkillepantavia sukelluksia Budapestissa nähtiin: perinteisistä suurmaista Saksa ei saanut kisoista yhtään mitalia, Ranska yhden. Suomi oli menestyksellä mitaten itsensä kokoinen.

Intian sijoitus kisojen mitalitaulukossa ei vielä ollut suuren luokan läpimurto. Chopran keihäskullan lisäksi maa ei muita mitaleita saanut, pistesijoja kuitenkin muutamia. Mitalitaulukon kärjessä oli tutusti Yhdysvallat.

Toisen väestöjättiläisen Kiinan saalis oli kaksi mitalia. Kiinan suurta harppausta maailman urheiluhuipulle on odotettu vuosikymmeniä, mutta toistaiseksi askeleet ovat olleet lyhyitä. Intia ohitti väkiluvullaan Kiinan viime keväänä, ja pian näin voi tapahtua myös urheilussa.

Neljä vuotta sitten Intiassa aloitettiin kansallinen ohjelma maan urheilumenestyksen nostamiseksi uudelle tasolle. Sen jälkeen maahan on syntynyt lukemattomia eri lajien urheiluakatemioita.

Kaaderia, josta ammentaa, yli 1,4 miljardin asukkaan maassa riittää, samoin intoa nousta urheilusankariksi ja -miljonääriksi. Kun Chopra vuonna voitti olympiakullan vuonna 2021 Tokiossa, yleisin Google-haku Intiassa oli hetken aikaa "keihäsvalmentaja lähellä minua".

Intian Neeraj Chopra vei MM-kullan perinteisessä suomalaislajissa Budapestissä.
Intian Neeraj Chopra vei MM-kullan perinteisessä suomalaislajissa Budapestissä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.