Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

HS: Za­vi­do­vo-muis­tion vuotaja on var­mis­tu­nut – asia­kir­jan vuoti pre­si­dent­ti Urho Kek­ko­sen oma kans­lia­pääl­lik­kö

Helsinki
Presidentti Urho Kekkosen käymät keskustelut neuvostojohtajien kanssa vuotivat julkisuuteen viisi vuosikymmentä sitten.
Presidentti Urho Kekkosen käymät keskustelut neuvostojohtajien kanssa vuotivat julkisuuteen viisi vuosikymmentä sitten.

Viisi vuosikymmentä sitten kohauttaneen Zavidovo-muistion vuotaja on vihdoin varmistunut, kertoo Helsingin Sanomat.

Presidentti Urho Kekkosen salaisen muistion keskusteluista neuvostojohtajien kanssa vuoti lehden mukaan presidentin oma kansliapäällikkö Antero Jyränki.

Jyränkiä on epäilty Zavidovo-vuotajaksi 50 vuoden ajan. Nyt vuotajan henkilöllisyyden on vahvistanut toimittaja Unto Hämäläiselle kaksi eri lähdettä.

Vuodossa välikätenä toimi myös Erkki Tuomioja (sd.), joka paljasti kirjassaan vuonna 1993 antaneensa Kekkosen muistion tiedot toimittaja Tor Högnäsille, joka kirjoitti niistä jutun.

Vuoto aiheutti kriisin Suomen politiikassa ja johti muun muassa yhden ministerin eroon sekä kahden korkean virkamiehen sakkorangaistukseen.

Jyränki itse oli toinen näistä virkamiehistä. Kansliapäällikköä rangaistiin asiakirjan huolimattomasta käytöstä, ja hän joutui Kekkosen kehotuksesta eroamaan virastaan.